Luonnonhoidon laatu heikkeni metsätöissä viime vuonna. Suomen metsäkeskuksen seurannan mukaan luonnonhoidollisesti erinomaisia hakkuun tai metsänuudistamisen toteutuksia oli 79 prosenttia arvioiduista kohteista. Tämä on hieman vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin hyvien tai erinomaisten osuus oli 82 prosenttia.
Luonnonhoidollisesti välttäviä toteutuksia on 14 prosenttia ja heikkoja vain kaksi prosenttia.
Metsäkeskus arvioi viime vuonna luonnonhoidon laatua liki 1 800 hehtaarilla, yhteensä lähes 500 kohteella. Näistä runsaat sata oli valittu suunnatulla otannalla.
Parantamisen varaa löytyy
Arvioinnissa havaittiin 100 metsälain kymppipykälän kohdetta. Näistä 98 oli säilynyt ennallaan tai lähes ennallaan. Ongelmia todettiin muun muassa purojen ja norojen lähiympäristöjen säilymisen huomioinnissa.
”Parantamisen varaa vielä on”, rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jarkko Partanen Metsäkeskuksesta muistuttaa.
Säästöpuita oli jätetty liki 12 runkoa hehtaarille, eli saman verran kuin edellisenä vuonna. Säästöpuista yli 80 prosenttia oli elävää puustoa.
Metsäkeskuksen mukaan säästöpuiden valintaan ja sijoitteluun tulisi kiinnittää enemmän huomiota.
”Säästöpuut pitäisi keskittää ryhmiin luontokohteiden läheisyyteen. Säästöpuuryhmien alikasvos tulee säilyttää raivauksessa ja maapohja on jätettävä muokkaamatta”, Partanen muistuttaa.
Vesiensuojelu oli toteutettu hyvin valtaosalla korjuukohteista. Maanmuokkauskohteilla suojelusta oli huolehdittu paremmin kuin edellisvuonna. Puutteita todettiin kuitenkin esimerkiksi suojakaistojen rajauksissa ja koneiden aiheuttamissa painaumissa.
Metsäkeskuksen mukaan vesiensuojelussa tarvitaan lisää koulutusta.
”Uudistusaloilla tulee käyttää tehokkaampia vesiensuojelun keinoja, kuten pintavalutusta ja lietealtaita, lietekuoppien lisäksi”, Partanen toteaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.