Suomessa käytettiin vuonna 2019 puuta 39,4 miljoonaa tonnia, kun mittarina oli metsäteollisuustuotteisiin, polttoaineisiin ja jätteisiin sitoutunut puun kuiva-aine, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kerrotaan. Määrä laski edellisvuodesta, joka oli puunkäytössä huippuvuosi, vajaan prosentin.
Kaikesta käytetystä puun kuiva-aineesta 57 prosenttia päätyi energiaksi ja 41 prosenttia sitoutui metsäteollisuustuotteisiin. Paperiin ja kartonkiin meni 18 prosenttia, sahatavaraan 12 prosenttia, puumassaan 10 prosenttia ja puulevyjen kaksi prosenttia.
Kuiva-aineesta runsas neljännes päätyi metsäteollisuuden jäteliemiin, lähinnä mustalipeään. Sitä käytetään lämpö- ja voimalaitosten energiantuotannossa. Lisäksi lämpö- ja voimalaitokset sekä pientalot käyttävät energiantuotannossaan kiinteitä puupolttoaineita. Niiden osuudet olivat 22 prosenttia ja 8 prosenttia.
Luken mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana energiaksi päätyneen puuaineen osuus on kasvanut hieman, vastaavasti metsäteollisuustuotteisiin sitoutuneen puuaineen osuus on vähentynyt. Vielä vuosituhannen vaihteessa energiana hyödynnetyn kuiva-aineen osuus oli 48 prosenttia.
Puun tarjontaa ja käyttöä kuvataan käyttötaseessa kiintokuutiometreinä ja tonneina, massataseessa nämä muunnetaan yhteiseksi mittayksiköksi, puun kuiva-ainetonniksi.
”Näin voidaan esittää samassa mittayksikössä koko sektoria koskevia tuloksia. Massataseessa seurataan puun kuiva-aineen sitoutumista eri metsäteollisuustuotteisiin, polttoaineisiin ja jätteisiin”, kertoo yliaktuaari Aarre Peltola Lukesta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.