Luke: Metsäteollisuuden suhdannekäänne tapahtunut, ensi vuonna kantohintojen nousu tasaantuu

Ensi vuoden kantorahasumma ylittänee kolmen miljardin rajan.

Metsäteollisuuden suhdannekäänne on jo tapahtunut, mutta suurta loikkaa ei kuitenkaan ole näkyvissä, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore suhdannekatsaus ennakoi.

Metsäteollisuuden viennin arvolla mitaten tämä vuosi on rahtusen viime vuotta parempi, ja ensi vuodelle on odotettavissa tilastollisestikin merkittävää nousua.

Luken mukaan bruttokantorahatulot ylittävät ensi vuonna ensimmäistä kertaa kolme miljardia euroa ja yksityismetsätalouden liiketulos kasvaa noin 210 euroon hehtaarilta.

Hakkuiden kasvu painottuu yksityismetsiin

Ensi vuonna hakkuut lisääntyvät neljä prosenttia 64 miljoonaan kuutiometriin. Kasvu painottuu yksityismetsiin, sillä yhtiöt ja Metsähallitus kasvattavat hakkuitaan parilla prosentilla.

Metsäteollisuuden investoinnit ovat siirtämässä hakkuiden painopistettä pohjoiseen Suomeen, jossa käyttämättömiä hakkuumahdollisuuksia on etelää paremmin.

Ensi vuonna kantohintojen nousu tasaantuu, mutta jatkuu maltillisena edelleen. Havutukkien kantohinnat nousevat 2-3 prosenttia, koivutukin neljä prosenttia. Kuitupuiden kantohinnat nousevat 5-6 prosenttia.

Tuonti kasvaa kymmenen prosenttia. Tärkeimmät tuonnin lähtömaat ovat suuruusjärjestyksessä Latvia, Viro ja Ruotsi, jotka vastaavat yhdessä 90 prosentista tuonnista. Samaan aikaan Suomesta viedään puuta pari miljoonaa kuutiometriä.

Kasvuvuosien jälkeen metsähakkeen käyttömäärät ovat vakiintumassa eikä ensi vuodelle nähdä mainittavaa kasvua.

Kaarnakuoriaistuhot ennakoitua vaisumpia

Rakennusala on ollut suurissa vaikeuksissa, mutta Euroopassa ensi vuodelle odotetaan pientä virkoamista ja vauhti kiihtynee 2026. Keski-Euroopan kaarnakuoriaistuhot ovat jääneet ennakoitua pienemmiksi, mikä luo tukkipulaa ja pitää hintoja korkealla.

Sahatavaran vientiä Kiinaan niistää, että maa on kasvattanut tuontiaan Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Rakentamisen elpyminen tukee myös havuvanerin kysyntää. Koivuvanerilla menee havuvaneria paremmin, mutta tukin saatavuus rajoittaa tuotantoa.

Kartonki kääntynyt ylös, paperi jatkaa alas

Kartongissa kysyntä on kääntynyt nousuun huonon viime vuoden jälkeen. Tänä vuonna hinnat ovat laskussa, mutta ensi vuonna noususuunnassa. Ensi vuonna Stora Enson Oulun-tehdas nostaa tuotantoa ja vientiä 15 prosenttia.

Paperin hinnat laskivat koko viime vuoden, mutta tänä vuonna kehitys on tasaantunut, sillä varastojen tyhjennys on pysähtynyt. Ensi vuonna tuotanto ja vienti alenevat pitkän ajan trendin mukaisesti, ja keskimääräinen vientihinta laskee.

Sellu pakittanut huippuhinnoistaan

Sellumarkkinoiden tilanne on odottava ja epävarma. Hinnat ovat loppukesällä kääntyneet laskusuuntaan ja hintaero lyhyt- ja pitkäkuitusellun välillä on poikkeuksellisen suuri.

Havusellun tonnihinta on käynyt tänä vuonna ennätyksellisessä 1600 eurossa tonnilta ja lyhytkuitusellukin ylitti 1400 euron rajan.

Kemin tehdas palaa ensi vuonna normaalituotantoon, joten tuotanto ja vienti kasvavat. Keskimääräinen vientihinta nousee hieman.

Yksityismetsien keskimääräiset nimelliset kantohinnat,

Luken ennuste

€, 2025 %-muutos 2024-2025
Mäntytukki782
Kuusitukki81,53
Koivutukki68,24
Mäntykuitu32,36
Kuusikuitu34,36
Koivukuitu335

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa