Tuoreiden riistakolmiolaskentojen mukaan metsäkanalintujen tilanne on kohtalainen. Takavuosien aallonpohjat on selätetty, mutta alueellista vaihtelua on yhä paljon, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) arvioidaan. Poikasosuus ja poikueiden koot olivat useimmilla lajeilla ja alueilla keskiarvon tuntumassa.
Metso- ja teerikannat ovat jokseenkin vakaita. Tämän kesän laskentojen perusteella tiheydet ovat samaa tasoa kuin viime vuonna tai paikoin lievästi kasvaneet.
”Lapissa ja Oulun seudulla metso- ja teeritiheydet ovat paremmat kuin normaalisti. Teeren poikuekoot ovat olleet normaalia suuremmat monin paikoin Etelä-Suomea sekä Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaalla”, kertoo erityisasiantuntija Katja Ikonen Lukesta.
Pyy- ja riekkokannat ovat elpymässä pohjalukemista. Pyyn tiheydet ovat monilla alueilla kasvaneet maltillisesti 2–4 vuotta peräkkäin. Riekon pitkän aikavälin kehitys on ollut voimakkaasti taantuva, mutta riistakolmiolaskentojen valossa riekkokannassa on kuitenkin viime vuosina ollut havaittavissa elpymistä.
”Vaikka ollaan toki kaukana 1990-luvun tiheyksistä”, erikoistutkija Andreas Lindén kertoo.
Metsä-Lapissa ja Kainuu–Oulu-alueella riekon tiheysarvio on viime vuoden tasolla tai kasvoi hieman. Ylä-Lapin riekkokannasta saadaan tarkempia tuloksia myöhemmin syksyllä.
Koko maassa laskettiin tänä kesänä 875 riistakolmiota. Se on 13 prosenttia vähemmän kuin viitenä edellisenä kesänä keskimäärin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.