Luke: “Metsäkanalintujen kannat selvässä laskussa” 

Kesän riistakolmiolaskentojen perusteella metsäkanalintujen kannat ovat kääntyneet selvään laskuun. 

teerikannan edellinen pohjavuosi oli monilla alueilla vuonna 2017. (Kuvaaja: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi)
teerikannan edellinen pohjavuosi oli monilla alueilla vuonna 2017. (Kuvaaja: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi)

Luonnonvarakeskuksen (Luke) kesän riistakolmiolaskentojen perusteella metso-, teeri-, pyy- ja riekkokannat ovat kääntyneet selvään laskuun. Metsäkanalintujen laskentaa on tehty pysyvillä kolmiolla kesäisin vuodesta 1988 alkaen.

Suomen itäosissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla metsäkanalintujen kannat ovat vähentyneet merkittävästi ja Lapissa kannat ovat taantuneet. Näillä alueilla metsokanta on taantunut hieman muita lajeja loivemmin.

Kantojen laskua edelsi useampi hyvä vuosi.

Muualla Suomessa lintukannat ovat pysyneet ennallaan tai hieman kasvaneet. Etelä-Suomessa varsinkin teeren ja metson kannat ovat hieman kasvaneet.

“Metsäkanalinnuille on tyypillistä huomattavat alueelliset kannanvaihtelut. Esimerkiksi nyt nähtävä teerikannan muutos noudattaa kohtalaisen hyvin lajille ominaista 6–7 vuoden sykliä, sillä edellinen pohjavuosi oli 2017”, kertoo Luken erikoistutkija Andreas Lindén tiedotteessa.

Pesintämenestys kuluneena kesänä on ollut useimmilla alueilla keskinkertainen tai jopa heikko. Metsäkanalintujen poikastuotto onnistuu parhaiten, jos alkukesä on lämmin, sillä silloin on tarjolla paljon hyönteisravintoa. Poikasten selviytymiseen vaikuttaa loppukesän ja syksyn marjasato, joka on tänä vuonna hyvä.

Lajien kantojen tiheyksiä voi tarkastella Luonnonvaratieto-palvelussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat