Mustikan kukinta alkoi Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan eteläisessä Suomessa toukokuun lopulla, viime vuoteen verrattuna hieman myöhemmin, ja on nyt päättynyt koko maassa. Kukinta oli keskinkertainen, mutta raakileita on runsaasti.
Puolukka kukkii tavanomaisella tasolla, suomuuraimen kukkia on sen sijaan ollut erittäin runsaasti.
”Kukkia on ollut havaintometsissämme keskimäärin 163 kappaletta neliömetriä kohti, mikä vastaa keskimääräistä tasoa. Raakileita on sen sijaan havaittu tähänastisten tulosten perusteella runsaasti. Vaikuttaisi siltä, että mustikan pölyttäjät ovat ahkeroineet kovasti”, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta.
Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Myös puolukka on kukkinut keskimääräisellä tasolla.
Suomuuraimen kukinta alkoi Keski- ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Kukinta on ollut pääsääntöisesti erittäin runsasta.
Alkukesän näkymät satovuodelle ovat varsin suotuisat, tilanne tarkentuu lähiviikkoina.
” Mustikan raakileita on nyt selvästi enemmän kuin vuonna 2021. Innokkaiden marjastajien kannattaa nyt seurata sadekertymiä tarkalla silmällä. Viime kesän kuivuus kutisti mustikkasadon. Toivotaan, että sama ei toistu tänä vuonna”, Peltola toteaa.
Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui vuonna 2022. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään, joka löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi.
Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät täältä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään