Hirvikärpäsiä esiintyy runsaimmin elo-syyskuussa, ja ne kiusaavat metsissä liikkuvia vielä hyvän tovin, kertoo Luonnonvarakeskus. Aikuiset hirvikärpäset kestävät jopa miinus 15 asteen lämpötiloja, joten kovakaan yöpakkanen ei hävitä niitä.
Pakkasen aikana hirvikärpäset eivät kykene lentämään, mutta ne virkoavat nopeasti lämpötilan noustessa. Hirvikärpästen häviämiseen syksyllä tarvitaan siten pitempi pakkasjakso.
Tänä syksynä aikuiset hirvikärpäset ovat kuoriutuneet lämpimän kesän ansiosta aikaisemmin, ja lämmin sää syksyllä pitää niiden elintoiminnot vilkkaina.
Hirvikärpästen määrä riippuu siitä, onko alueella oleskellut edellisenä talvena paljon vai vähän hirviä. Jos hirviä on ollut paljon, seuraavana syksynä alueella esiintyy runsaasti hirvikärpäsiä. Tyypillisimpiä hirvikärpästen esiintymispaikkoja ovat hirvien suosimat mäntytaimikkovaltaiset alueet.
Hirvikärpänen on levinnyt kaakosta yli Etelä- ja Keski-Suomen pohjoiseen viimeisen 60 vuoden aikana. Etelä-Lapissa on jo paikoin runsaasti hirvikärpäsiä, pohjoisimmat esiintymisalueet ovat napapiirin tuntumassa.
Paras keino suojautua hirvikärpäsiä vastaan on pukeutua vaaleisiin vaatteisiin ja suojata hiukset huivilla ja laittaa sen päälle verkkohattu.
Lemmikki- ja metsästyskoiraan hirvikärpäset eivät tunnu iskevän, mikäli koiralle on annettu punkkien ja kirppujen karkotukseen tarkoitettuja lääkkeitä, Luonnonvarakeskus kertoo tiedotteessa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Ei niistä vaaleista vaatteista ole apua ainakaan, jos yksin liikkuu. Tunnin lenkillä kuusikoissa sain ainakin 100 hirvikärpästä vaikka päällä oli valkoinen pusero.