Ravinteikkaan ojitetun turvemaan kuusikko voi elpyä poimintahakkuusta nopeammin kuin on aiemmin oletettu, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan. Kaksi Etelä-Suomen ravinteikkaalla turvemaalla tehtyä tutkimusta osoittaa, että kuuset vahvistavat ensin juuriaan ja aloittavat hiilen sidonnan. Rungon läpimitan kasvatus alkaa vasta sen jälkeen.
”Tuloksemme kyseenalaistavat perinteisen käsityksen siitä, miten puut reagoivat turvemetsien poimintahakkuisiin. Vaikka rungon kasvu viivästyi muutamalla vuodella, juurten kasvun ja hiilensidonnan välitön lisääntyminen viittaavat siihen, että puut kykenevät lisäämään hiilensidontaa heti. Ne kuitenkin priorisoivat ensin juurten vahvistamista, minkä jälkeen resurssit kohdennetaan myös rungon kasvuun”, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Aleksi Lehtonen tiedotteessa.
Tutkimusten mukaan poimintahakkuu lisäsi metsään jätettyjen kuusien runkojen kasvua merkittävästi 3–4 vuoden kuluttua puunkorjuusta. Mittausten mukaan fotosynteesi lisääntyi välittömästi poimintahakkuun jälkeen, mikä osoittaa hiilensidonnan tehostuneen.
Tutkimukset ”Carbon allocation to roots of suppressed Norway spruce increases immediately after selection harvest” ja ”Fast recovery of suppressed Norway spruce trees after selection harvesting on a drained peatland forest site” on julkaistu Forest Ecology and Management -lehdessä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Mielestäni tutkimuksessa ei sanota, että hiilensidonta lisääntyi. Siinä sanotaan, että hakkuun jälkeen jätetyt puut kasvattivat ensin juuriaan ja muutaman vuoden päästä itse puun kasvu kiihtyi. Tutkimustulos on, että hiilensidonta ei pysähdy kokonaan harvennusreaktion viiveen takia, koska juurien kasvu kiihtyy heti.