Luonnonvarakeskus selvittää yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa, miten kauko-ohjattavia kamerakoptereita, eli droneja, voitaisiin hyödyntää riistalaskennoissa. Luonnonvarakeskuksen tiedotteen mukaan droneja kokeillaan tänä kesänä kosteikkojen sorsalintujen laskemiseen Pohjois-Savossa. Lisäksi niillä lasketaan metsähanhien määrää Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
”Dronet antavat monipuolisia ja uusia mahdollisuuksia riistaeläintutkimukseen ja seurantaan. Esimerkiksi metsähanhien osalta droneista haetaan täysin uutta seurantakeinoa”, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Mervi Kunnasranta tiedotteessa.
Dronejen avulla laskettuja lintumääriä verrataan perinteisillä menetelmillä saatuihin tuloksiin, jotta voidaan varmistaa tietojen paikkansapitävyys.
Perinteisesti vesilintuja on laskettu tähystämällä kosteikkoalueita kiikareilla ja kaukoputkilla. Tämän menetelmän ongelmana on se, että sitä voidaan tehdä vain sellaisilla paikoilla, jotka ovat tarpeeksi aukeita. Runsas vesikasvillisuus ja pensaikot haittaavat usein näkyvyyttä.
”Dronella näitä rajoitteita ei ole, vaan laskenta onnistuu myös rehevillä ja rannoiltaan metsittyneillä kohteilla, jotka ovat usein hyviä vesilintujen poikueympäristöjä. Kopterin mahdollisesti aiheuttamasta häiriöstä vesilinnuille on toistaiseksi kuitenkin vain niukalti tietoa”, sanoo tutkija Veli-Matti Väänänen Helsingin yliopistosta.
Metsäalalla kamerakoptereita on kokeiltu useisiin erilaisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi Metsä Group kertoi kesäkuun lopulla, että he testaavat droneja tänä kesänä metsäsuunnitelmien tiedonkeruussa. Metsä Groupin mukaan droneilla olisi mahdollista määrittää puulajeja ja havaita esimerkiksi kirjanpainajatuhoja ennen kuin ne ovat näkyviä ihmissilmälle.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.