Pohjois-Suomen investointihankkeista saatiin tänään tarkka tilannekatsaus Lapin Metsätalouspäivillä.
Kemijärven biotuotetehtaan ympäristöluvasta odotetaan päätöstä huhtikuussa. Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala kertoi, että viime aikoina on puhuttu purkuputken päästä ja suihkuvirtausmallinnuksesta eli mitä tapahtuu kohdassa, jossa laitoksesta purkautuu vettä vesistöön. Purkuputken sijoitusta on muutettu Kemijoen kapeampaan kohtaan ja piilopadolla virtaamaan saadaan lisää vauhtia.
Rakentamisen on määrä tapahtua 2019–2021.
Kemin suunnasta päätös kesän korvalla
Metsä Groupilla on menossa Polar King -projekti, joka tarkoittaa Kemin sellutehtaan vähittäistä modernisointia tai kokonaan uutta biotuotetehdasta.
”Kesän korvalla valitsemme vaihtoehdoista toisen pitempää suunnittelua varten”, liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä sanoi.
Uusi tehdas olisi selvästi nykyistä, 620 000 tonnin tehdasta suurempi, ja käyttäisi puuta 6,7 miljoonaa kuutiometriä. Lisäys olisi 3,6 miljoonaa kuutiota.
Mäntylän mukaan uuden tehtaan suurimmat edellytykset liittyvät puun saatavuuteen ja logistiikkaan. Suomessa hankinta-alue ulottuisi Pohjois-Karjalaan saakka, lisäksi puuta tuotaisiin Venäjältä ja Ruotsista.
Pohjois-Pohjanmaalta Äänekoskelle käännetyt puuvirrat ohjattaisiin uudestaan Kemiin.
”Yksityismetsien puukauppa pitäisi saada viriämään vielä nykyistäkin paremmin.”
Kemiin tulisi Äänekoskea enemmän puuta rautateitse, kahdeksan junaa päivässä. Mäntylän mukaan eniten käyttöä on idästä tulevalle rautatielle.
Oulusta kartonkia, Kemistä pakkauspaperia
Stora Enson Oulun tehtaalla selvitetään, jatketaanko nykyistä hienopaperituotantoa vai muutetaanko paperikone kartonkikoneeksi. Kustannus olisi noin 700 miljoonaa euroa ja havukuitupuun käyttö nousisi 1,1 miljoonaa kuutiometriä. Ratkaisua odotetaan kesään mennessä.
Pohjois-Suomen aluejohtaja Esa Ojala sanoi henkilökohtaisesti toivovansa kartonkikonevaihtoehtoa.
Kemin Veitsiluodon laitoksia parannetaan jatkuvasti. Veitsiluodon paperikone valmistaa pakkauspaperia, joka kuuluu samaan tuoteryhmään kuin mitä tehdään Imatran suljettavalla koneella, mikä lupailee hyvää Veitsiluodon pakkauspaperin menekille.
Paltamo etenee perussuunnitteluun
KaiCell Fibers Oy:n Paltamon biojalostamo on hankkeista se, joka eniten muistuttaa perinteistä sellutehdasta. Tehdas tuottaisi noin 600 000 tonnia sellua ja tekstiiilikuituja. Puunkäyttö olisi noin 3,5 miljoonaa kuutiometriä ja tehdas käyttäisi sekä havu- että koivukuitua. Investointi olisi noin 850 miljoonaa euroa.
Puuhuolto tukeutuisi Kainuun kuitupuuhun, jolle nyt ei ole kysyntää omassa maakunnassa.
Tehtaan ympäristölupahakemus on jätetty. Tekninen johtaja Vesa Mikkonen kertoi, että tehtaan perussuunnittelu aloitetaan tänä vuonna ja investointipäätökseen on valmius vuonna 2020.
”Jos mennään parasta mahdollista polkua, niin tehdas voisi olla käynnissä aikaisintaan 2023.”
Kaidi Finland -yhtiön Kemiin kaavailema biopolttoainetehdas ei ollut metsätalouspäivillä esillä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.