Lannoitusmäärät elpymässä – tukirahat hupenevat vauhdilla

Metka-tuki on aiheuttanut piikin terveyslannoitusten määriin ja tuen myöntövaltuudet ovat jo loppumassa osalla Metsäkeskuksen alueista.

Lannoitus on jälleen nosteessa. Terveyslannoituksia vauhdittaa etenkin metka-tuki ja kasvatuslannoituksia typpilannoitteiden hintakehitys. Kuva: Sami Karppinen.
Lannoitus on jälleen nosteessa. Terveyslannoituksia vauhdittaa etenkin metka-tuki ja kasvatuslannoituksia typpilannoitteiden hintakehitys. Kuva: Sami Karppinen.

Terveyslannoituksen metka-tuki sekä typpilannoitteiden hintojen lasku ovat saaneet yksityismetsien lannoitusmäärät kasvuun. Lannoituksia urakoivan Forest Vitalin toimitusjohtaja Petri Jykylä kuvailee markkinoiden perusvirettä hyväksi.

”Kun typpilannoitteiden hinnat kohosivat ennen Venäjän hyökkäyssotaa, putosivat työmäärämme yli kolmanneksella. Näyttää, että tänä vuonna pääsemme jälleen aiemmalle tasolle yli 40 000 lannoitettuun hehtaariin.”

Typpilannoitusten hehtaarihinnat ovat Jykylän mukaan ”joitain kymppejä” hintapiikkiä edeltävää tasoa korkeammalla.

”Puun hinnat ovat tällä hetkellä niin korkeita, että typpilannoituksen kannattavuus on joka tapauksessa parantunut huomattavasti Ukrainan sotaa edeltävästä tilanteesta”, Jykylä sanoo.

Markkinoiden virettä selittää myös uusi metka-tuki, joka on tuonut ison kysyntäpiikin terveyslannoituksiin.

”Kysyntä on kasvanut merkittävästi. Tilanne on varmaan yllättänyt lannoituksia myyviä toimijoitakin. Etenkin Savon boorinpuutosalueilla ja Etelä-Pohjanmaan tuhkalannoituksiin sopivilla alueilla kysyntä on lisääntynyt.”

Metkan terveyslannoituksen tukitasoa on pidetty ammattilaisten ja metsänomistajien keskuudessa hyvänä. Turvemaiden tuhkalannoituksissa tuen määrä on 270 euroa hehtaarilta ja boorilannoituksissa 155 euroa hehtaarilta.

Tukihakemusten käsittelyssä ruuhkaa

Metsäkeskukseen oli kesäkuun 4. päivään mennessä saapunut noin 2 000 terveyslannoituksen tukihakemusta. Päätöksiä oli tehty noin 1 100. Hakemusten käsittelyaika on Metsäkeskuksen sivuilta löytyvän taulukon mukaan reilut neljä viikkoa.

Lannoitusten toteuttajan näkökulmasta hakemusruuhka vaikeuttaa kesän töiden suunnittelua.

”Työlistallamme olevista kohteista noin 50 prosenttia odottaa tällä hetkellä rahoituspäätöstä”, Jykylä sanoo.

Toisin kuin taimikonhoitotyötä, terveyslannoitusta ei saa tukiehtojen mukaan aloittaa ennen rahoituspäätöksen saamista. Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Sari Aldenin mukaan terveyslannoituksen tukihakemuksia pyritään tästä syystä nyt priorisoimaan käsittelyssä.

Metsälehden tietojen mukaan terveyslannoitukseen alun perin tälle vuodelle varatut myöntövaltuudet ovat joissain maakunnissa jo loppumassa. Metsäkeskus tiedottaa aiheesta tarkemmin lähipäivinä.

Kommentit (1)

  1. Vastahan toimittaja kirjoitti että lannoitushakemuksia aloitetaan käsitellä kesäkuussa ja nyt Metsäkeskuksen mukaan tukirahat jo loppumassa osilla alueista? Metka hakemuksen käsittelyaika toimittajan mukaan alle kuukausi, nyt olen odottanut päätöstä jo 6 viikkoa. Ainoa mikä ei yllätä on se, että Metsäkeskuksen tekemisessä aina kaikki asiat viivästyy. Metsään.fi , joka sinänsä on mainio palvelu, uudistus kesti ikuisuuden jossa aina luvattiin valmista ensin syksyllä, sitten keväällä, sitten talvella ja kun tuli valmista, niin metsävaratietojen laatu ei sitten enää ollutkaan samalla tasola kuin ennen uudistusta. Voiskohan joku tutkia , mikä siellä Metsäkeskuksessa on pielessä, kun asiat eivät millään tahdo sujua?

Metsänhoito Metsänhoito