Mustikan ja lakan satokausi on Etelä- ja Keski-Suomessa parhaimmillaan. Kaupallisten marjayritysten palvelukseen on tänä kesänä saapunut Thaimaasta noin 2 100 marjanpoimijaa.
”Poimijat ovat kokeneita ja heitä on tullut Suomeen töihin sato-odotukset huomioiden riittävästi. Tukihenkilöstön, kuten kokkien, osalta työluvat viipyivät Migrissä pitkään, mutta nyt lähes kaikki alkaa olla kunnossa”, kommentoi Arkitiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen tilannetta.
Mustikan ja lakan osalta sato-odotukset ovat kolmeen edeltävään vuoteen verrattuna tänä kesänä selvästi heikommat. Täysin tyhjin käsin ei metsästä yleensä tarvitse kuitenkaan tulla pois.
”Marjoja esiintyy metsässä hyvin pirstaleisesti alueittain. Satoa on, mutta sen keräämiseksi joutuu tänä vuonna kävelemään tavallista enemmän”, Partanen kuvailee.
Lakan poimijahinta on tänä kesänä edellisvuosia korkeampi, mutta hintataso selvinnee tarkemmin vasta, kun pohjoisen perinteisten lakka-alueiden poimintakausi pääsee kunnolla käyntiin. Somehavaintojen mukaan poimijat myyvät lakkaa suoraan kuluttajille tällä hetkellä noin 15–20 euron kilohintaan.
Puolukkaa luvassa hyvin
Jos on mustikka- ja lakkaämpäreiden täyttäminen työn takana, on puolukasta Partasen mukaan lupa odottaa parempaa satoa.
”Myös karpaloita on tulossa hyvin ja villivadelmaakin on mukavasti. Kotitarvepoimijoiden kannattaa myös tarkistaa mesimarjatilanne”, Partanen vinkkaa.
Heinäkuun epävakaiset säät lupaavat hyvää myös sienisadolle. Tattien ja kantarellien osalta satokausi on Etelä- ja Keski-Suomessa parhaimmillaan.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.