Kysy metsänhoitosuosituksista – tekoäly vastaa

Uusi tekoälyratkaisu hakee tietoa ainoastaan suositusten sisällöistä, Tapiosta kerrotaan.

Tekoälyratkaisu on kehitetty Tapion johdolla ja sen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.
Tekoälyratkaisu on kehitetty Tapion johdolla ja sen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Metsänhoitosuositusten verkkosivuilla on julkaistu uusi tekoälyratkaisu. Tekoälylle voi esittää suosituksia ja metsänhoitoa koskevia kysymyksiä kuten ”miten sijainti järven rannalla vaikuttaa metsänhoitoon?” tai ”mitä hyötyä ja riskejä on metsän harvennushakkuussa?”. Näihin tekoäly löytää vastaukset. Näin tiedonhaku palvelusta monipuolistuu.

”Metsänhoidon suosituksiin kehitetty ratkaisu osaa kiteyttää sisältöjä ja antaa selkeitä yleiskuvauksia ilman odottelua”, sanoo palvelualueen päällikkö Kalle Vanhatalo Tapiosta tiedotteessa.

Uusi tekoälyratkaisu hakee tietoa ainoastaan suositusten sisällöistä, jolloin vastaukset pohjautuvat tutkimustietoon ja käytännön kokemuksiin kestävästä metsänhoidosta.

Nyt julkaistu tekoälyratkaisu hakee tietoa ainoastaan suositusten sisällöistä, jolloin vastaukset pohjautuvat tutkimustietoon ja käytännön kokemuksiin.

Täysin erehtymätön se ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi metsänhoidon toimenpiteiden ajallisissa yhteyksissä tekoälyllä on haasteita. Se saattaa myös jättää kertomatta lakisääteisistä rajoitteista.

Vastauksia ei kuitenkaan keksitä tyhjästä.

”Jos tietoa ei ole riittävästi, se ilmoittaa siitä ja ohjaa käyttäjää muotoilemaan kysymyksensä uudelleen”, Tarja Ollas kertoo.

Tekoälyratkaisu käyttää GPT 4o-mini -kielimallia. Teknisen toteutuksen on tehnyt Wunder Finland Oy. Palvelu on osa Tapion johtamaa hanketta, jonka tavoitteena on parantaa metsänhoidon suositusten käytettävyyttä. Hanke on rahoitettu maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ohjelmasta.

Uusi palvelu löytyy osoitteesta www.metsanhoidonsuositukset.fi.

Lisää aiheesta: Vakuuttavasti täyttä puppua – tekoäly ei korvaa metsäasiantuntijaa

Metsälehti kuuluu Tapio-konserniin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat