Kysely: Työn itsenäisyys ja vahva ammatti-identiteetti metsäalan vahvuuksia

Työtehoseura selvitti metsäalan ammattitutkinnon suorittaneiden urakehitystä.

Vaikutusmahdollisuus omiin työaikoihin, työn itsenäisyys, hyvä työilmapiiri ja vahva metsäalan ammatti-identiteetti ovat keskeisiä metsäalan pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä.

Tämä selviää Työtehoseuran kyselytutkimuksesta. Kysely tehtiin viime syksynä vuosina 2011-2018 metsäalan perustutkinnon suorittaneille metsuri-metsäpalvelun tuottajille, metsäkoneenkuljettajille, metsäkoneasentajille, puutavara-autokuljettajille ja metsäenergian tuottajille.

Alan pitovoimaan vaikuttivat myös muun muassa työn merkityksellisyys ja arvostus sekä kokemus palkkauksen ja työn vaatimusten kohtaamisesta.

Vastaajista 47 prosenttia työskenteli kyselyn tekoaikaan metsäalalla. Metsäalalla palkkatöissä olevien osuus laski työuran edetessä ja yrittäjien kasvoi. Alalla palkkatöissä olleiden osuus laski valmistumisesta kyselyhetkeen 25 prosenttia.

Lähes viidennes vastaajista ei ollut työskennellyt metsäalalla valmistumisensa jälkeen.

Kyselyhetkellä metsäalan työstä pois siirtymistä suunnittelevat kokivat metsäalan tarjoamat mahdollisuudet oman osaamisensa kehittämiseen ja työuralla etenemiseen heikommiksi kuin alan työssä jatkavat. Myös kokemus omasta ammatti-identiteetistä, työn merkityksestä ja arvostuksesta oli alalta pois siirtyvillä heikompi kuin metsäalalla jatkavilla.

Työtehoseura toteutti kyselyn yhteistyössä Metsäkoulutus ry:n kanssa. Hanketta rahoitti Metsämiesten Säätiö.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito