Puuntuotanto ja metsätalous ovat useimmille metsänomistajille keskeisiä tavoitteita. Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi-sivuston kyselyn mukaan puuntuotanto on tärkeä tai erittäin tärkeä tavoite peräti 87 prosentille kyselyyn vastanneista metsänomistajista. Kuitenkin vain neljännes vastanneista korosti ainoastaan puuntuotannollisia tavoitteita.
Muitakin tärkeitä tavoitteita oli: Luontoarvoja, virkistystä ja maisemaa piti tärkeinä 66 prosenttia vastaajista. Metsästystä piti tärkeänä kolmannes vastaajista, toisaalta liki puolet piti metsästystä merkityksettömänä tai vain vähän tärkeänä.
Vastausten perusteella metsänomistajat jaettiin neljään ryhmään: puuntuotantoa korostavat (23 prosenttia vastaajista), monitavoitteiset metsänomistajat (33 prosenttia), metsästystä korostavat monitavoitteiset (33 prosenttia) ja epätietoiset (11 prosenttia).
Aktiivisista puolet alle 55-vuotiaita
Puuntuotantoa korostavassa ryhmässä olivat aktiivisimmat metsänomistajat. Heistä lähes kaikki (98 prosenttia) olivat tehneet viimeisen kymmenen vuoden aikana metsänkäyttöilmoituksen tai kemerahakemuksen, yli puolet molemmat. Suuria tiloja oli runsaasti, vajaalla kolmanneksella on yli sadan hehtaarin tila. Ryhmässä oli myös eniten alle 55-vuotiaita (50 prosenttia).
Monitavoitteisissa metsänomistajissa oli eniten naisia (47 prosenttia). Tässä ryhmässä oli myös puustoisimmat tilat (kahdella kolmanneksella yli 100 kuutiota hehtaarilla). Metsästystä korostavissa monitavoitteisissa oli sen sijaan eniten miehiä (89 prosenttia). Tilakoot olivat suuria, ja aktiivisia metsänomistajia oli toiseksi eniten.
Epätietoisten ryhmässä mitkään kyselyn tavoitteet eivät olleet vastaajille tärkeitä. Epätietoiset olivat hieman keskimääräistä vastaajaa vanhempia ja heidän tilansa pienempiä (kolmanneksella alle 15 hehtaareja). He myös asuivat kauempana tilastaan.
Tavoitteita on selvitetty Metsään.fi-palvelussa vuodesta 2017 lähtien. Tavoitteensa on kertonut liki 22 000 metsänomistajaa, joiden keski-ikä on 56 vuotta ja metsäpinta-ala keskimäärin 80 hehtaaria. Kyselyn tulokset analysoi PTT.
- Lisää aiheesta: Kyselyn tulokset
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.