Kymmeniä Sumetku Oy:n puukauppamaksuja rästissä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa

Yhtiö vakuuttaa vaikeuksien olevan väliaikaisia ja lupaa hoitaa maksut maaliskuun loppuun mennessä.

Suomussalmelta toimivalla Sumetko Oy:llä on Metsälehden tietojen mukaan Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa puukauppamaksuja rästissä kymmenille puunmyyjille.

Yhtiö vakuuttaa vaikeuksien olevan väliaikaisia. Alkunsa ne saivat viime vuoden alkupuoliskolla puutoimituksia häirinneistä metsäteollisuuden lakoista.

Suomen Metsät Kuntoon (Sumetku Oy) tuottaa metsäpalveluita sekä ostaa ja korjaa puuta yksityismetsistä Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja osin Pohjois-Savossa.

Viime aikoina yhtiö ei ole pystynyt vastaamaan kaikista sitoumuksistaan. Viime syksyn mittaan ja edelleen tämän vuoden puolella on raportoitu rästiin jääneistä puukauppamaksuista Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueella. 

”Kainuun, Sotkamon ja Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksille sekä minulle tulleiden kyselyiden perusteella metsänomistajia olisi useita kymmeniä ja euromäärät merkittäviä, tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja metsänomistajaa kohti. Mahdolliset verovelat puun myynneistä ja arvonlisäveroista ovat vielä epäselviä”, kertoo MTK:n metsälinjan kenttäpäällikkö Seppo Miettunen.

Hänen mukaansa tietoja viivästyneistä puukauppamaksuista on tullut vielä tämän vuoden puolella.

Metsälehden haastattelema joensuulaismetsänomistaja Seija Turunen teki viime vuoden alkupuolella puukaupat Sumetkun kanssa. Hän sai odottaa puukauppasaataviaan vuoden lopulle asti.

”Rahojen piti mukaan olla tililläni elokuun alkuun mennessä, mutta vähän ennen eräpäivää toimitusjohtaja soitti ja pyysi lisäaikaa maksuille lokakuulle asti. Sain lopulta rahat vasta vuoden lopulla, kun kerroin antavani asiani lakimiesten hoidettavaksi.”

”Maksuaikatauluja sovittu myyjien kanssa”

Sumetkun toimitusjohtaja Miikka Minkkinen myöntää maksuhaasteet. Hänen mukaansa ne saivat alkunsa metsäteollisuudessa viime vuoden alkupuoliskolla olleista lakoista, jotka haittasivat yhtiön puutoimituksia ja rahavirtoja.

”Vaikeinta meillä oli viime kesänä ja alkusyksyn aikana. Nyt näkymät ovat parantumassa. Puun hyvä kysyntä helpottaa tilannettamme. Ostamme ja korjaamme puuta koko ajan.”

Minkkinen lupaa, että kaikki rästissä olevat puukauppamaksut saadaan maksettua metsänomistajille maaliskuun loppuun mennessä.

”Pahoittelen vilpittömästi maksuviivästyksiä. Olemme neuvotelleet monien puun myyjien kanssa uusia maksuaikatauluja. Maksamme myöhässä oleville saataville viivästyskorkoa”, Minkkinen kertoo.

Hän neuvoo puun myyjiä ottamaan yhteyttä Sumetkun asiakaspalveluun, jos puumaksuissa on epäselvyyttä.

Sumetku teki viime vuonna yhteensä 350 puukauppaa.

Sumetkun viime vuoden tulosta ei vielä ole vahvistettu, mutta Minkkisen mukaan se kohoaa niukasti voitolliseksi. Vuoden liikevaihto kohoaa kahdeksaan ja puoleen miljoonaan euroon, eli yhtiön kasvu näyttäisi jatkuneen.

Yhdeksän vuotta sitten perustettu yhtiö työllistää noin 20 toimihenkilöä ja 30-40 metsuria sekä metsäkoneyrittäjiä.

Kommentit (3)

  1. Melko verkkaiset on stora-ensonkin maksuaikataulut. Binderholtz on nähdäkseni myyjän kannalta parhain.

  2. Aina uusi toimia on hyödyksi puumarkkinoille, etenkin kun toiminta painottuu laajemmin nuorten metsien hoitoon. Metsät kuntoon työnimenä antaa jo odotusarvoa, että toimiin tartutaan ammattilaisten toimesta.

    Omana kokemuksena voisin todeta metsät kuntoon työmaa käynnistä. Hakkuu ja lähikuljetus kalusto lisävarusteineen oli ajanmukaista, toimihenkilö / kuljettajien ammattitaito ja kommentointi ammattimaista. Hakkuu ja kuljetus onnistui hyvin vaihtelevissakin olosuhteissa, jopa niin, että siinä olisi mallia muillekin.

    Keskimääräinen metsänomistaja tekee puukauppaa satunnaisesti, ei välttämättä joka vuosi, siinä mielesä metsäkauppaan sitoutuu myyjän puolelta tunnetta kaikkiin kaupan vaiheisiin, myös niihin kaupan sopimuksiin ja loppumaksuihin, johon voisi toivoa lisää avointa tiedottamista !

  3. Ei ole rahoja näkynyt. Kaksi kuukautta on myöhässä. Laitoin perintään, tratta lähti viikolla 5/23. Tein myös rikosilmoituksen, petoksena kirjasivat.

Metsänomistus Metsänomistus