Kuolinpesien omistuksessa on noin yhdeksän prosenttia Suomen yksityismetsistä, kertoo Suomen metsäkeskus tiedotteessa. Metsäkeskuksen tietojen mukaan kuolinpesät omistavat tällä hetkellä 1,2 miljoonaa hehtaaria metsää. Uusia metsää omistavia kuolinpesiä syntyy vuosittain keskimäärin 5 000.
Metsäkeskus muistuttaa, että kuolinpesissä päätöksenteko metsäasioista on monesti hidasta ja vaikeaa. Muut tavat omistaa metsää ovat usein myös verotuksen kannalta järkevämpiä.
Kuolinpesissä metsäasioista päättäminen on usein hankalaa, koska osakkaiden pitää olla yksimielisiä käytännössä kaikissa päätöksissä. Siksi ne kannattaa purkaa yleensä mahdollisimman pikaisesti.
”Esimerkiksi tarpeelliset metsänhoitotyöt voivat lykkääntyä tai jäädä tekemättä kokonaan, jos niistä ei sovita yksimielisesti. Parempi tilanne olisi, ettei metsiä jäisi kuolinpesien omistukseen ollenkaan, vaan metsän omistusjärjestelyjä suunniteltaisiin ja tehtäisiin jo metsänomistajan elinaikana”, sanoo metsänomistuksen johtava asiantuntija Jukka Matilainen.
Kuolinpesän purkamiseen on useita vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on jakaa kuolinpesä metsäyhtymäksi. Metsäyhtymän osakkaat voivat tehdä yhtymäosuuksistaan keskenään kauppoja ja joskus myös osuuksien luovutukset lähisukulaisten kesken ovat verovapaita.
Toinen vaihtoehto on jakaa kuolinpesä, jolloin osa tai kaikki kuolinpesään kuuluva omaisuus jaetaan osakkaiden kesken. Tämän jälkeen yksi tai useampi osakas saa jaossa oman metsätilan.
Kuolinpesä voi myös myydä metsäkiinteistöt vapailla markkinoilla tai liittää metsät johonkin olemassa olevaan yhteismetsään.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään