Kuljetusmaksu hiertää yhä pohjoisessa

Ensiharvennushakkuiden kannattavuus laahaa tienkäyttömaksun kilometrikatosta huolimatta.

Metsähallituksen puunkuljetuksista veloittama tienkäyttömaksu jäytää yhä Pohjois-Suomen yksityismetsien puukauppoja, vaikka maksukilometrejä kohtuullistettiin alkuvuodesta. Tienkäyttömaksu tuntuu etenkin ensiharvennushakkuissa, joissa matala puunhinta korostaa kustannusten suuruutta.

”Ensiharvennuksilta voi kertyä puuta paljon, mutta puunhinta ei ole suuri. Väliin ei jää paljon, jos kantohinta on alle kympin ja tästä vähennetään kuljetusmaksu, joka on enimmillään kolme euroa kuutiolta”, kertoo Kittilän metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pasi Seppälä.

Seppälän mukaan tiemaksua tulisi vähintään kohtuullistaa esimerkiksi hintakaton muodossa.

Kuljetusmaksu vaikuttaa puunhintaan

Metsähallitus on perinyt puunkuljetusmaksua valtion metsäteillä kahden vuoden ajan. Alkuvuonna tapahtuneen muutoksen myötä maksua ei enää peritä yli 20 kilometrin menevältä matkaosuudelta, minkä on toivottu tuovan pitkän taipaleen takana sijaitsevia pohjoisen metsäpalstoja takaisin kannattavan metsätalouden piiriin.

Etelämpänä kilometrikatolla ei ole ollut isoa merkitystä. Esimerkiksi Ylä-Kainuun metsänhoitoyhdistyksestä kerrotaan, että kuljetusmatkat Metsähallituksen metsäteitä myöten jäävät yleisesti alle 20 kilometrin.

Stora Enson Pohjois-Suomen hankintajohtaja Antti Partanen kertoo, että tiemaksun kohtuullistamisella ei ole ollut suurta vaikutusta puukauppoihin.

”Tiemaksuista on keskusteltu tänä vuonna yksittäisissä leimikoissa, joille on pitkä matka Metsähallituksen teitä pitkin.”

Partanen ei näe, että tienkäyttömaksu olisi jarruttanut puunostoja. Hän odottaa Pohjois-Suomeen reipasta puukauppasyksyä.

Puunostaja on usein puunkuljetuksen järjestäjä, joten ostaja maksaa myös tienkäyttömaksun. Tämä näkyy metsänomistajalle maksettavassa puunhinnassa, sillä kuljetuskulut huomioidaan puukauppatarjouksessa.

”Toki tiemaksut vaikuttavat meidän puunhankintakustannuksiimme ja sitä kautta kykyyn maksaa puusta”, Partanen sanoo.

Osassa Pohjois-Suomea kuitupuuta on yhä tarjolla enemmän kuin puutavaralajille on ostajia. Metsänhoitoyhdistysten mukaan alueella odotetaankin malttamattomina tietoa Kemijärven ja Kainuun Paltamon tehdasinvestointien toteutumisesta. Kemijärven tehtaan investointipäätös on luvattu tälle syksylle, Paltamon ensi vuodelle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa