Kotkan Sunilaan akkumateriaalikoelaitos, Stora Enso osakkaana yhtiössä

Uusiseelantilaisyhtiö tavoittelee biografiitille 2,3 miljardin euron liikevaihtoa ja lähes 20 prosentin markkinaosuutta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Uusiseelantilainen akkumateriaaleja puumassasta valmistava yhtiö on valinnut Sunilan tehdasalueen Kotkassa biografiitin tuotannon koelaitoksen paikaksi. Laitos sijoittuu Stora Enson omistaman, lakkautetun sellutehtaan alueelle. Stora Enso on myös Carbon Scape -yhtiön vähemmistöosakas.

Carbon Scape tekee parhaillaan teknistä suunnitteluselvitystä. Tavoitteena on aloittaa laitoksen rakentaminen ensi vuonna ja näytetuotanto vuonna 2026, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Yhtiö arvioi Yle-uutisten mukaan investoinnin kokoluokan olevan noin 40–50 miljoonaa euroa. Työllisyysvaikutukset voivat olla jopa 40 käyttöhenkilöä ja insinööriä sekä noin 10 henkilöä esimies- ja suunnittelutehtäviin.

Carbon Scape on kehittänyt puubiomassasta jalostettavan biografiitin, jonka on suunniteltu korvaamaan litium-ioniakuissa kaivannaisena saatava tai fossiilinen synteettinen grafiitti.

”Tuottamalla biografiittia kestävistä metsäteollisuuden sivuvirroista emme ainoastaan luo uutta toimitusketjua, vaan uudelleenmäärittelemme akkuteknologian mahdollisuuksien rajat”, toteaa Carbon Scapen toimitusjohtaja Ivan Williams.

Sunilan valinta koelaitoksen sijainniksi tapahtui vuosi sen jälkeen, kun Stora Enso tuli Carbon Scapen osakkaaksi.

Carbon Scape tavoittelee yhteisyrityksillä ja teknologian lisensoinnilla biografiitille vuoteen 2035 mennessä 2,3 miljardin euron liikevaihtoa ja lähes 20 prosentin markkinaosuutta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Lisätty arvio investoinnin suuruudesta klo 12.02

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat