Äänekosken biotuotetehdas ja muut metsäteollisuuden investoinnit tuovat puuta noin 10 miljoonaa kuutiota lisää markkinoille. Se tarkoittaa noin neljää miljoonaa kuutiota tukkia lisää sahoille sahattavaksi, Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra arvioi.
Tällaisen lisäyksen nykyiset sahat pystyvät sahaamaan.
”Siitä selvitään nykyisillä laitoksilla, saman verranhan sahattiin 10 vuotta sitten. Uusia sahainvestointeja ei tarvita”, Kopra arvioi Metsäteollisuus ry:n sidosryhmäretkellä torstaina.
Neljä miljoonaa kuutiota tukkia tietää noin kahta miljoonaa kuutiota sahatavaraa. Sen markkinoille saamisessa on haasteensa, mutta kilpailukyky ratkaisee, Kopra korosti.
Kotimaan sahatavaramarkkinoilla on kilpailua lisännyt viime aikoina venäläinen FSC-sertifioitu sahatavara, jonka menekkiä halpa rupla on vauhdittanut. Venäjältä on tuotu myös haketta voimalaitoksille, mikä harmittaa hakekasojen kanssa painivia sahureita.
”Täällä on meinattu tukehtua puruun ja hakkeeseen. Esimerkiksi yksi lähellä toimiva voimala vaihtoi tuontihakkeeseen, joten olemme joutuneet kuljettamaan parinkin sadan kilometrin päähän”, Kopra kertoi.
Kiina löytänyt suomalaisen puun
Sahoja rasittavat myös puun hinnat. Sahureiden mukaan tukkien kovilla hinnoilla pyöritetään koko puukauppaa ja pidetään samalla kuitupuun hinta matalana.
”Siihen pitää jollakin aikavälillä tulla muutos, muuten täällä ei enää sahata”, Kopra totesi.
Sahatavaramarkkinoilla valoa on saatu idästä. Etenkin Kiinan vienti noussut vahvasti, sen osuus Versowoodin liikevaihdosta on kivunnut 13 prosenttiin.
”Kiina on tullut jäädäkseen. He ovat löytäneet suomalaisen puun ja korvanneet sillä muun muassa radiata-männyn käyttöä.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään