Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on jatkunut jo toista kuukautta. UPM on iso puunkäyttäjä ja osa sen puunkäytöstä on Suomessa seis, mikä haittaa yhä enemmän puunkorjuuyrityksiä, Koneyrittäjät kertoo.
Järjestön mukaan UPM:lle urakoivien koneyrittäjien metsäkoneita seisautetaan ja koneenkuljettajia jää vaille työtä.
”UPM on ilmoittanut yrittäjille merkittävistä puunkorjuun rajoituksista, jotka kovenevat lakon edetessä”, sanoo Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.
Koneyrittäjien mukaan lakko on aiheuttamassa päävaivaa myös UPM:n sahoille. Pulmana ovat hakevarastot, jotka täyttyvät, kun haketta käyttävät sellutehtaat seisovat.
”Käsityksemme on, että UPM:n sahatkin joutuvat rajoittamaan lakon seurauksena toimintaansa ja sitä myöten myös uudistushakkuita, mikä lisää ongelmia puunkorjuuyrityksille.”
Jaakkola ennakoi, että lakon vaikutukset ulottuvat suuressa osassa puunkorjuuta loppukesään.
”Puunkorjuu palautuu ennalleen aikaisintaan kesälomien jälkeisenä aikana.”
”Koneyrittäjät taistelun suurimpia häviäjiä”
Koneyrittäjät ovat nyt ahtaalla, Jaakkola painottaa. Kaksi vuotta sitten ongelmia puunkorjuuseen aiheuttivat sahojen lakot. Sen päälle iski koronapandemia, josta on aiheutunut kustannusten ripeä nousu. Nyt yritysten kassavarat ovat niukat.
”Koneyritysten talous on itse asiassa kireintä vuosikymmeneen ja jälleen on sylissä uusi itsestä riippumaton ongelma. UPM:llä on isot kassavarannot ja se kestää lakkoa pitkään. Paperityöntekijöillä on isot lakkokassat ja nekin näköjään kestävät pitkää lakkoa. Koneyritykset kärvistelevät tässä sapelinkalistelussa ohuilla kassavaroilla ja lienevät valitettavasti taistelun suurimpia häviäjiä”, Jaakkola arvioi.
Hän vetoaakin UPM:ään, että se osoittaisi vastuullisuutta minimoimalla alihankkijoille koituvia vahinkoja ja korvaamalla niitä.
Lisää aiheesta: Paperiliiton ja UPM:n neuvottelut kariutuivat, neuvotteluja jatketaan valtakunnan sovittelijan johdolla
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Koneyrittäjien liitto tekee mitä liiton pitää tehdä. Mutta koneyrittäjien ”vahinkojen korvaus” UPM:n taholta on täysin utopistinen vaatimus, ellei sitten sopimuksessa ole tällaista pykälää. Näissähän on kyse puhtaasti kahden yrityksen (UPM – Korjuuyritys) välisestä sopimuksesta ja sen sopimuksen mukaan toimitaan myös lakkotilanteessa.