Euroopan komissio ehdottaa aikalisää metsäkatoasetukselle. Asetus tuli voimaan jo kesällä 2023, mutta voimaantuloon liittyi 18 kuukauden siirtymäaika, joka on päättymässä kuluvan vuoden lopussa. Komissio esitti tänään keskiviikona, että siirtymäaikaa jatketaan vielä vuodella. Näin ollen asetusta ryhdyttäisiin soveltamaan vasta joulukuun lopussa vuonna 2025. Pienille yrityksille lisäaikaa tulisi 18 kuukautta, joten niiden osalta asetus ryhdyttäisiin soveltamaan vasta kesäkuussa 2026.
Lisäaika varmistaisi, että asetus voidaan ottaa tehokkaasti käyttöön, komissiosta todetaan. Lisäaikaa asetuksen voimaantuloon ovat toivoneet muun muassa osa jäsenmaista, joissa valmistelut asetuksen osalta eivät ole edistyneet toivotusti. Lykkäykseen on ssaattanut vaikuttaa sekin, että komissio sai vasta nyt julkaistua asetuksen pitkään odotetut soveltamisohjeet.
Komissio tähdentää, että lykkäys ei muuta asetuksen sisältöä eikä sen tavoitteita.
”Järkevä päätös”
Metsäteollisuudesta komission päätöstä on ehditty jo kiitellä.
”Tärkeä esitys EU-komissiolta. Metsäkatoasetuksen soveltamiseen esitetään 12 kk:n ja pienille toimijoille 18 kk:n lisäaikaa. Lämmin kiitos Suomen hallitukselle ja maa- ja metsätalousministeriön virkakunnalle erinomaisesta työstä”, kirjoittaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi X-viestipalvelussa.
Myös Sahateollisuudesta lykkäystä kiitellään.
”Tämä on järkevä päätös. Asetuksen tulkinnat ovat 15 kuukautta myöhässä, järjestelmät eivät toimi ja toimeenpano monissa maissa alkutekijöissään”, toteaa metsä- ja ympäristöpäällikkö Anniina Kostilainen niin ikään X-viestipalvelussa.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahkin on tyytyväinen ratkaisuun.
”Sulka hattuun hallitukselle! Yli vuosi tämän eteen tehty töitä kaikilla rintamilla, ja mannerlaatat liikkuvat Brysselissä. Lykkäys tärkeä suomalaisille yrityksille ja viranomaisille. Navettarakentamisen haasteet kuulemma myös ratkeamassa”, Essayah viestitti X-viestipalvelussa.
Sen sijaan ympäristöjärjestöissä ei aikalisässä ilahduttu.
”Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen näyttää vihreää valoa metsäkadon jatkumiselle, vaikka nyt jos koskaan tarvitsemme kipeästi toimia sen lopettamiseksi. Maailman metsien lisäksi esitys on epäoikeudenmukainen niille yrityksille, jotka ovat jo tehneet investointeja sopeuttaakseen toimintaansa metsäkatoasetukseen”, sanoo suojelun neuvonantaja Jussi Nikula WWF:stä tiedotteessa.
Metsäkatoasetuksella pyritään torjumaan metsäkatoa ja metsien tilan heikentymistä. Asetus velvoittaa toimijat tarkistamaan, että EU:ssa markkinoille asetettavat ja EU:sta vietävät tuotteet ovat asetuksen mukaisia. Asetus koskee seitsemää hyödykettä – soijaa, öljypalmua, kahvia, kaakaota, kumia, nautakarjaa ja puuta – sekä näitä sisältäviä tai näistä valmistettuja tuotteita.
Lisää aiheesta: Uhkana perättömät ilmiannot – Johtaako metsäkatoasetus hakkuusotiin?
Uutiseen on lisätty sidosryhmien kommentit 3.10. klo 9.45.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kyllä nyt ihmisen pitää navetta saada metsään rakentaa, jotenkin ihan vanhaa ajattelua, että navetta rakennetaan pellolle.