Kokoomuksen Aalto-Setälä: ”Maankäytön päästöt ovat Suomen ilmastotavoitteiden vaikein rasti”

Käänteiden jälkeen kiistelty ennallistamisasetus hyväksyttiin EU:n neuvostossa kesäkuussa. Uusi asetus astuu voimaan jo tänä kesänä.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä vaatii kannanotossaan EU:n ennallistamisasetuksen velvoittavilta toimilta tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

”Esimerkiksi Helmi-ohjelma vahvistaa heikentenyiden luontotyyppien elinvoimaa, Metso-ohjelma suojelee Etelä-Suomen metsiä. On tärkeää vahvistaa jo näitä jo tehokkaaksi osoitettuja toimia osana ennallistamissuunnitelmaa”, Aalto-Setälä sanoo.

Aalto-Setälän mukaan kustannukset ovat merkittäviä, joten kansallisen toimeenpanon pitää olla tehokasta ja myös hiilinieluja vahvistavaa. Ensisijaisesti ennallistamisasetus tähtää luontokadon torjuntaan, mutta vastaavilla keinoilla voidaan myös vahvistaa hiilinieluja ja näin hillitä ilmastonmuutosta.

”Maankäytön aiheuttamat päästöt ovat Suomen ilmastotavoitteiden vaikein rasti. Suhteellisen tehokas keino tässä työssä olisi soiden ennallistaminen, johon on järkevää keskittyä. Itä-Suomessa turvemaiden vettäminen olisi myös turvallisuuspoliittisesti tehokas toimi”, Aalto-Setälä sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat