Koko maan metsävaratiedot Metsään.fi -palvelussa

Suomen metsäkeskus on saanut valmiiksi metsien kaukokartoituksella tehtävän inventoinnin ensimmäisen kierroksen.

Ensi vuonna hakkuukoneista lähetetään metsävaratietoja suoraan Metsäkeskukselle. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Ensi vuonna hakkuukoneista lähetetään metsävaratietoja suoraan Metsäkeskukselle. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Suomen yksityismetsistä on nyt olemassa kattavat kaukokartoituksella kerätyt tiedot, jotka ovat metsänomistajien ja metsäammattilaisten käytössä. Tiedot on julkaistu koko maasta sekä avoimena ympäristötietona että Metsään.fi -palvelussa.

Ennen nyt valmistunutta inventointikierrosta tiedot metsävaroista kerättiin kattavana maastotyönä tilakohtaisen ja alueellisen metsäsuunnittelun yhteydessä.

”Uusi tekniikka on tehostanut tiedon keruuta. Tiedon kattavuus sekä hyödyntämisaste ovat myös parantuneet ratkaisevasti”, toteaa metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Suomen metsäkeskuksesta.

Kolme euroa hehtaari

Metsävaratiedon keruun tuottavuus on Metsäkeskuksen mukaan parantunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Metsäkeskus on julkaissut vuosittain metsätietoa keskimäärin 1,4 miljoonalta hehtaarilta. Kuvioittaisen tiedon keruun kustannus on laskenut kolmeen euroon hehtaarilta.

”Vuosittain julkaistun metsävaratiedon määrä on kaksinkertaistunut ja kustannukset ovat painuneet lähes kymmenesosaan kokonaan maastotyönä kerättyyn tietoon verrattuna”, Jyrkilä sanoo.

Toisaalta tietojen laatu on osittain heikentynyt, kun on siirrytty maastotyöstä kaukokartoitustekniikkaan. Jyrkilän mukaan tämä näkyy lähinnä taimikoista ja hoitamattomista nuorista metsistä kerätyssä tiedossa.

”Tiedon laaja hyödyntäminen osoittaa kuitenkin, että kaukokartoituksella kerätty metsävaratieto on riittävän tarkkaa. Hyödyt ovat selvästi suuremmat panoksiin nähden.”

Hakkuukoneilta tieto Metsäkeskukselle

Metsäkeskuksen tietokannassa on kuvioittaiset metsävaratiedot kaikista yksityismetsistä 14 miljoonan hehtaarin alalta. Tietoja on pidetty myös ajan tasalla muun muassa kasvunlaskennan ja Metsäkeskuksen saamien lakisääteisten ilmoitusten avulla.

Ensi vuonna hakkuukoneet alkavat lähettää tiedon toteutuneista hakkuista Metsäkeskukselle. ”Saamme myös omavalvontatietoa toteutuneista metsänhoitotöistä, ja voimme käyttää satelliittikuvia muutosten tulkintaan.”