Toukokuun lämpimät kelit ovat olleet ihanteellisia kirjanpainajille, kerrotaan Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa. Parveilu alkoi eteläisessä Suomessa jo viime viikolla.
Virallisia laskelmia kirjanpainajien kannasta ei ole vielä saatu, mutta metsäasiantuntija Erkki Jääskeläinen Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksestä kertoo, että heidän seurantapisteellään kirjanpainajia on näkynyt normaali määrä.
”Tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei kanta ole samaa luokkaa kuin viime keväänä. Olen kuullut, että havainnot ovat olleet samanlaisia muillakin alueilla Kaakkois-Suomessa. Keväällä 2017 parveilun määrä oli täällä erittäin runsas, mutta kylmän ja sateisen kesän takia kirjanpainajien lisääntyminen ei onnistunut. Sen takia tänä keväänä ei ole ollut niin paljoa talvehtineita yksilöitä.”
Kaakkois-Suomi on kirjanpainajan pahinta riskialuetta. Siellä kanta oli vielä viime vuonna epidemiarajan tietämillä. Epidemiarajan ylittyminen tarkoittaa sitä, että kirjanpainaja voi iskeytyä heikentyneiden kuusten lisäksi myös eläviin, terveisiin pystypuihin.
Metsätuholain takarajat eivät riitä
Tulevien parin viikon aikana metsänomistajien on syytä mennä tarkistamaan, näkyykö tuholaisista merkkejä omissa kuusikoissa. Jos kelit jatkuvat lämpiminä, kirjanpainajien lisääntymiselle on hyvät edellytykset. Erityisesti viime talvena hakattujen aukkojen laidat, kuivien kasvupaikkojen kuusikot ja tuulenkaadot kannattaa tutkia.
Jos kuusen rungoissa on reikiä ja tyvellä pientä purua, toimenpiteisiin on ryhdyttävä heti. Jos tuhojälkiä näkyy paljon, ja osa kuusista on jo kuollut pystyyn, saattaa joutua hakkaamaan koko kuvion kerralla.
Kirjanpainajat viihtyvät erityisesti kaadetuissa puissa. Sen takia metsätuholaki määrää, että kaadettu kuusipuutavaran ja tuulen kaatamat kuuset pitää kuljettaa pois metsistä Etelä-Suomessa heinäkuun puoliväliin mennessä, Väli-Suomessa 24. heinäkuuta mennessä ja Kainuussa sekä Lapissa elokuun puoliväliin mennessä.
Luonnonvarakeskuksen mukaan kyseiset takarajat eivät todennäköisesti riitä tänä kesänä, vaan puut tulisi korjata jo aiemmin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään