Kirjanpainajien epidemiaraja on lähes ylittynyt Lapinjärvellä itäisellä Uudellamaalla. Kun epidemiaraja ylittyy, pystyvät kirjanpainajat aiheuttamaan tuhoa myös terveissä kuusikoissa.
”Ensimmäisen keräyksen saalis oli Lapinjärvellä kaikkiaan 12 600 kirjanpainajaa”, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusinsinööri Markku Rantala.
Luke seuraa kirjanpainajakantojen kehitystä pyydyksin 40 kohteella eteläisessä Suomessa. Ensimmäiset mittaukset tehtiin tällä viikolla ja ne jatkuvat läpi kesän. Epidemiarajan katsotaan ylittyneen tietyllä kohteella, kun siellä oleviin pyydyksiin lentäneiden kirjanpainajien määrä nousee yli 15 000:een.
Muilla itäisen Uudenmaan kohteilla kirjanpainajia löytyi pyydyksistä 2 000–4 000, Kanta-Hämeessä 200–1 500. Määrät ovat Rantalan mukaan yllättävän suuria siihen nähden, miten kylmä kevät on ollut.
”Sää on ollut otollinen kirjanpainajien parveilulle vasta reilun viikon. Mitään varmaa ei voi vielä sanoa, mutta mikään ei viittaa ainakaan siihen, että kirjanpainajamäärät olisivat laskussa”, hän sanoo.
Tuhot riippuvat kesän säistä
Kirjanpainaja on kuusen pahin tuhohyönteinen. Se lisääntyy yleensä tuulenkaadoissa, tuoreessa kuusipuutavarassa ja heikentyneissä pystypuissa, mutta voi runsastuttuaan iskeytyä myös terveisiin puihin. Kirjanpainajan ja sen toukkien kuusen kaarnan alle kaivamat syömäkuviot katkaisevat puun nestevirtaukset, jolloin puu lopulta kuivuu.
Se, millaista tuhoa kirjanpainajat tänä vuonna lopulta aiheuttavat, riippuu Rantalan mukaan kesän säistä. Lämmin ja pitkä kesä suosii kirjanpainajaa, kun taas kylmä ja sateinen sää hillitsee kuoriaisen lisääntymistä.
Kirjanpainajan tuhot ovat Rantalan mukaan tänä kesänä mahdollisia ainakin niillä alueilla, joilla kuoriaisia oli paljon jo viime vuonna. Näitä on Uudenmaan lisäksi Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.
Metsänomistajia Rantala kehottaa tarkkailemaan alkukesästä kuusikoidensa kuntoa. Kirjanpainajien valtaamat kuuset tunnistaa parhaiten puiden tyvelle kertyvästä ruskeasta purusta.
”Kirjanpainajatuhoihin auttavat vain hakkuut. Tuulenkaatojen ja lumen murtamien kuusten vieminen pois metsästä auttaa jonkin verran. Kuolleet kuuset eivät sen sijaan lisää kirjanpainajatuhojen riskiä.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään