Kiipula kouluttaa ainoana Suomessa metsätyöntekijöitä erityisopetuksena

Koulutus on tarkoitettu vaativan erityisen tuen opiskelijoille ja kehitetty yhteistyössä työelämän kanssa.

Eetu Hirvonen toivoo koulutuksesta vieläkin enemmän käytännönläheistä.
Eetu Hirvonen toivoo koulutuksesta vieläkin enemmän käytännönläheistä.

Kymmenellä paikkakunnalla toimiva Kiipulan ammattiopisto tarjoaa ainoana Suomessa metsätyöntekijän koulutusta vaativan erityisen tuen opiskelijoille. Koulutuksella on oppilaitoksen mukaan selkeä tarve ja se nähdään tarpeellisena myös työelämässä.

Koulutuksen jatkuva haku on nyt auki.

”Olemme räätälöineet koulutusta yhteistyössä työelämäkumppaniemme kanssa. Opintoja on suunniteltu sen mukaan, mitä tarvetta yrityksissä on ollut. Koulutus kehittää ja lisää alan ammattitaitoa”, koulutuspäällikkö Aki Pelkonen Kiipulan ammattiopistosta painottaa.

Opiskelu ei sisällä yhteisiä tutkinnon osia. Se tarkoittaa, että teoriaa tai luokassa istumista on vain vähän.

”Opetus on joustavaa. Lähiopetustakin toki on, mutta koulutus painottuu työelämään. Meillä kouluttaudutaan työssä oppimalla, ja koulutuksen jälkeen metsäalan töiden ammatillinen osaaminen on hyvällä tasolla”, Pelkonen kertoo.

Lähiopetus tapahtuu Kiipulan Janakkalan toimipaikassa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen on puolestaan mahdollista toteuttaa ympäri Suomen, joten opiskelijatkin voivat olla mistä päin tahansa.

Uusi osatutkintokoulutus on tarkoitettu vaativan erityisen tuen opiskelijoille. Opiskeluun hakeutuvalla tulee olla erityisen tuen tarve. Opiskelijan tulee olla yli 18-vuotias, jo oppivelvollisuuden päättänyt henkilö.

Pelkosen mukaan Kiipulaan kannattaa hakeutua, jos on kiinnostunut metsäalasta, ja jos ei näe mahdollisuutta suorittaa kolmea vuotta ammatillista tutkintoa.

”Meiltä saa yksilöllistä, laaja-alaista ja monipuolista tukea opintoihin ja työllistymiseen. Koulutus sopii vaikkapa maatiloilla työskenteleville tai metsätilojen omistajille sekä tietysti metsäalasta kiinnostuneille.”

 Käytännönläheisestä opiskelusta on hyötyä

Kiipulassa metsäalan perustutkinnon opiskelleelle Eetu Hirvoselle käytännönläheinen opiskelu sopi hyvin.

”Koulutuksessa oppi metsäalan perusteet. Opin käyttämään moottori- ja raivaussahaa, joilla tehdään enimmäkseen töitä. Samalla sain näkemystä siitä, millaista alalla on”, Hirvonen kertoo.

Tamperelainen Hirvonen valmistui Kiipulan ammattiopistosta vuonna 2017. Jo opiskeluaikana hän teki työharjoittelujaksonsa tamperelaisen metsäyrittäjä Tapio Hovin palveluksessa. Työelämässä oppiminen sujui niin mallikkaasti, että Hirvonen on yhä töissä samassa yrityksessä.

”Työharjoittelun kautta sain nykyisen työpaikkani. Käytännönläheisestä opiskelusta oli minulle hyötyä.”

Työtehtävät vaihtelevat päivittäin. Päiviin kuuluu erilaisia metsähoidollisia töitä, kuten taimikon raivaustöitä, ennakkoraivuuta tai pihapuiden kaatoa. Päivään voi sisältyä myös linkkimastojen huoltoa tai puiden kaatoa sähkölinjaharuksilta.

Koulutusta Hirvonen toivoo vieläkin enemmän käytännönläheiseksi.

”Harjoittelemalla oppii varsinkin puun kaatamista, sahan viilausta ja suunnistusta. Kaikkea sitä mitä vaaditaan, jotta voi metsässä toimia ammattilaisena”, Hirvonen sanoo.

Kiipulan ammattiopisto on ammatillinen erityisoppilaitos, joka toimii viiden maakunnan alueella ja kymmenellä paikkakunnalla Etelä-Suomessa. Kiipulassa opiskelee vuosittain noin 1300 opiskelijaa. Opiskelu on tarkoitettu vaativaa erityistä tukea tarvitseville.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito