Kiina ilmoitti toukokuussa sallivansa mäntyraakapuun tuonnin Australiasta. Tuontikielto oli alkanut vuoden 2020 lopussa australialaisista lasteista löytyneiden kaarnakuoriaisten vuoksi, mutta Australian mukaan tuontikiellon luonne oli kauppapoliittinen.
Tuontikielto romahdutti Australian raakapuuviennin, jolle Kiina oli ollut käytännössä ainoa markkina, metsäteollisuuden maailmankauppaa analysoiva Wood Resources International (WRI) raportoi. Vientilaivaukset putosivat 3,5 miljoonan kuutiometrin tasolta alle 0,4 miljoonaan kuutioon.
Kiellon aikana Australia etsi uusia markkinoita Aasiasta. Vuonna 2021 laivaukset nousivat 1,2 miljoonaan kuutioon markkinoille, jotka aiemmin olivat vähämerkityksellisiä, kuten Intiaan, Etelä-Koreaan ja Vietnamiin.
Nousu oli kuitenkin lyhytaikainen pomppu, sillä vienti tyssäsi jo seuraavana vuonna yhdysvaltalaiseen kilpailuun.
Metsäpalot vahingoittaneet Australian radiatamäntyviljelmiä
Tuontikiellon päättymisen jälkeen Australia pyrkii elvyttämään kauppaa Kiinaan, mutta laivaukset tuskin nousevat aiemmalle tasolle, WRI ennakoi.
Aiemmin huomattava osa Kiinaan toimitetusta raakapuusta oli matalia laatuja, lähes kuitupuun luokkaa, eivätkä erityisen haluttuja Australian sahoille. Nyt tilanne on muuttunut, sillä Australian raakapuun tarjonta on niukentunut.
Monet suuret mäntyplantaasit, kaikkiaan noin kuusi prosenttia kokonaisalasta, kärsivät metsäpaloista vuosina 2019 ja 2020, mikä rajoittaa tarjontaa.
Australian mäntyplantaaseja ei juurikaan ole laajennettu viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana, joten korvaavaa tarjontaa ei ole kasvamassa.
Australian sahatavaran kysynnän ennustetaan kasvavan, mistä WRI ennakoi kolmenlaisia vaikutuksia – sahalaitoksia muunnetaan käyttämään pienempiläpimittaista tukkia, sahatavaran tuonti kasvaa ja kolmanneksi raakapuun vienti supistuu.
Sahatavaran tuonnin kasvusuunta olisi lähinnä Uudesta-Seelannista, mutta perustuisi parempilaatuiseen tukkiin kuin mitä Australia vie Kiinaan.
Samalla paine mäntyistutusten merkittävään lisäämiseen kasvaa. Australiassa kasvatetaan Kaliforniasta peräisin olevaa radiatamäntyä isoilla, plantaasiluonteisilla aloilla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.