Kesäkuun sademäärät jäivät monella paikkakunnalla tavanomaista pienemmiksi, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa. Kuun alkupuolella oli poikkeuksellisen kuivaa, kun taas loppupuolella satoi enemmän.
Maan lounais- ja kaakkoisosissa sademäärät jäivät Ilmatieteenlaitoksen mukaan noin puoleen tavanomaisesta. Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta Koillismaalle ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Käsivarren Lapissa taas satoi puolitoista kertaa enemmän kuin tavallisena kesäkuuna.
Kaikista kuivinta oli Laitilan Haukan havaintoasemalla, missä koko kuukauden sademäärä oli vain vajaat 17 millimetriä.
Kuivuus on viivästyttänyt taimenistutuksia
Metsänhoitoyhdistys Lounametsän metsäpäällikkö Hannu Justen kertoo, ettei hänen korviinsa ole vielä kantautunut tietoja kuivuuteen kuolleista taimikoista Laitilan alueelta.
Kuivuus on kuitenkin vaikuttanut osaltaan siihen, että taimenistutus on viivästynyt. Normaalisti istutukset olisi saatu tehtyä juhannukseen mennessä, mutta nyt työt ovat vielä kesken.
”Kuivuuden takia taimien menekki oli ehkä hieman pienempi ja kuiviin mättäisiin istuttaminen on ollut työläämpää”, Justen sanoo.
Kuivat kelit ovat vaikuttaneet hänen mukaansa kaikkiin työvaiheisiin.
”Maanmuokkauksessa on pitänyt ottaa huomioon metsäpalovaara. Lisäksi taimihuolto on lisännyt työtä, kun paakut on pitänyt pitää märkinä.”
Jo kaksi viikkoa vaikuttaa
Pitkät sateettomat jaksot heikentävät taimia ja voivat pahimmillaan tappaa ne.
Luken tutkija Pekka Helenius selvitti taimien kuivuudenkestävyyttä Helsingin yliopistolle tekemässään väitöskirjassa vuodelta 2005.
Tulosten mukaan yli kahden viikon mittainen sateeton jakso heti istutuksen jälkeen lisäsi merkittävästi kuolleisuutta kuusentaimilla, jotka oli istutettu kasvavina kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa.
Nyt Helenius suhtautuu tämänkaltaisiin aikarajoihin varauksella.
”Aika sinänsä ei kerro koko totuutta, vaan tärkeämpää on haihdunnan voimakkuus sateettoman jakson aikana. Korkea lämpötila, alhainen suhteellinen kosteus ja voimakas auringonpaiste on kaikista stressaavin yhdistelmä.”
Ilmatieteenlaitoksen mukaan hellepäiviä saatiin kesäkuussa yhdeksän kappaletta, mikä on lähellä pitkän ajan keskiarvoja.
Auringonpaistetunteja kertyi maan etelä- ja kaakkoisosissa sekä Ahvenanmaalla noin 30 tavanomaista enemmän, mutta Lapissa paikoin jopa 70–100 tuntia tavanomaista vähemmän.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.