Kemijärven biojalostamo on lähellä toteutumista. Rakentamisen on määrä alkaa kesällä ja tehtaan koeajojen vuoden 2020 puolivälissä.
Sisäänajovaiheen jälkeen puunkäyttö nousee 2,8 miljoonaan kuutiometriin, josta pari miljoonaa kuitupuuta ja loput sahahaketta. Hankinta-alue on Koillismaan yläosat ja Keski- ja Itä-Lappi Ivalon korkeudelle saakka.
Lapin yli 13 miljoonan kuutiometrin hakkuusuunnitteesta hakataan tällä hetkellä puolet, ja uusi tehdas käyttää puolet teoreettisesta hakkuuvajeesta. Käytännössä puuta tarjotaan vähemmän. Itä-Lapissa hakkuut nousevat lähelle täyskäyttöä ja metsäammattilaisten piirissä epäillään, että saadaanko kaikki puuta Lapista.
Puunhankinnan organisaatiota ei ole julkistettu. Todennäköisesti puunhankinta nojaa toimitussopimuksiin Metsähallituksen, kahden sahayhtiön, metsänhoitoyhdistysten ja isojen yhteismetsien kanssa.
Yhdistysten kautta viidesosa
Pohjois-Suomen metsämarkkinat Oy välittää pääosan metsänhoitoyhdistysten puukaupoista. Toimitusjohtaja Tuukka Kataja uskoo, että Lapin yksityismetsien nykyiset 1,5 miljoonan kuutiometrin hakkuut kaksinkertaistuvat. Hän arvioi, että metsänhoitoyhdistysten kautta voisi mennä kuitupuun toimituksista viidesosa.
Henkisellä tasolla muutos on iso, kun suhteessa puunmyyntihaluihin siirrytään alikysynnästä ylikysyntään.
”En usko, että mikään toimittaja jää puutoimitusten puskuriksi. Yhdistyskentällä on näytön paikka, että Kemijärven puuhuolto saadaan hoidettua.”
Hankinta-alueella on isoja yhteismetsiä, joiden kuitupuuvirrat kääntyvät Kemistä Kemijärvelle. Niiden toimitukset voivat yhdessä yltää 200 000 kuutiometriin.
Metsähallitus lienee suurin
Arkijärjellä ajatellen Metsähallituksesta tulee suurin yksittäinen puuntoimittaja, mutta toimitussopimuksista ei ole lupa kertoa.
”Onhan siinä valtion maat lähellä, joten tuntuisi ihmeelliseltä, jos puita pitäisi ajaa uuden tehtaan ohi vanhemmalle tehtaalle”, Metsähallituksen metsätalousyhtiön toimitusjohtaja Jussi Kumpula sanoo.
Kumpulan mukaan Metsähallituksen hakkuumäärä on määritetty hakkuusuunnitteeseen, eikä sitä nosteta uuden tehtaan vuoksi.
Lapin osalta hakkuut pysyvät vajaassa 1,9 miljoonassa kuutiometrissä.
Kemijärvelle kääntyvä puu on muiden tehtaiden toimituksista pois. Kumpula ei kommentoi, tarkoittaako hän Kemiä. Hän myöntää, että Itä-Lapissa puuta on jemmattu, ainakin vähän.
”Kyllä me säästetään siellä, missä hinta saattaa lähivuosina parantua. Lapissa on viime vuosina hakattu mieluummin länsi- ja eteläosissa.”
Tarvittavasta puusta 400 000 kuutiometriä saadaan sahahakkeena tehtaan naapurista Keitele-konsernin sahalta.
Pölkyn sahoilta tulee sahahaketta kaikkiaan noin puoli miljoonaa kuutiota. Toimitusosoitteet ovat nyt Kemi, Oulu ja Pietarsaari.
”Kemijärvi olisi Kuusamon sahan kannalta lähempänä, mutta Taivalkosken ja Kajaanin sahat katsovat jo länteen päin”, metsäpäällikkö Hannu Virranniemi sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.