Kemeran käyttö lisääntyi viime vuonna 14 prosenttia, ympäristötukisopimuksia ennätysmäärä

Markkinavoivat vauhdittivat etenkin pienpuun korjuuta, Metsäkeskuksesta arvioidaan.

Kemeratukien käyttö lisääntyi viime vuonna, joka oli myös tukijärjestelmän viimeinen voimassaolo vuosi. Tänä vuonna se korvataan Metka-tuella.

Kemeratukea käytettiin yhteensä noin 42 miljoonaa euroa, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Eniten tukea käytettiin nuoren metsän hoitoon ja pienpuun keruuseen, lähes 18 miljoonaa euroa. Se on neljänneksen enemmän kuin viime vuonna. Varttuneiden taimikoiden hoitoon tuettiin 11 miljoonalla eurolla ja taimikoiden varhaishoitoa 6 miljoonalla eurolla.

Myös suometsien hoidon tuen käyttö lisääntyi, samoin metsäteiden perusparannuksen tuki. Sen sijaan terveyslannoitusten määrä väheni viidenneksellä, tukea kului vain runsas miljoona euroa.

”Markkinavoimat mitä ilmeisimmin siivittivät pienpuun keruuta viime vuonna. Nuoret metsät, joista kerätään pienpuuta, ovat niin sanottuja rästikohteita, joissa taimikonhoito on jäänyt tekemättä. Taimikonhoidon tarve on tuplasti suurempi nykyisiin työmääriin nähden”, sanoo Metsäkeskuksen hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen tiedotteessa.

Ympäristötuen käytössä 56 prosentin nousu

Ympäristötuen ja luonnonhoidon tukia maksettiin noin 14 miljoonaa euroa. Ympäristötuen käyttö nousi liki 13 miljoonaan euroon, kasvua kertyi peräti 56 prosenttia. Luonnonhoidon tuen käyttö nousi 1,2 miljoonaan euroon, siinä kasvua oli 40 prosenttia.

Metsänomistajat solmivat viime vuonna 1 560 ympäristötukisopimusta, joilla suojeltiin yhteensä noin 5 100 hehtaaria metsää kymmenen vuoden määräajaksi. Edellisen kerran solmittujen sopimusten kokonaispinta-ala oli yhtä korkealla tasolla vuonna 2011.

Yleisimpiä suojelukohteita olivat viime vuonna metsälain ja Metso-ohjelman mukaiset korvet, lehdot, pienveden ympäristöt sekä monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät.

”Ympäristötukisopimuksia solmittiin ennätyksellinen määrä viime vuonna. Näyttää siltä, että ympäristötuella on sekä maanomistajien että metsäalan toimijoiden vahva kannatus keinona”, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jarkko Partanen Metsäkeskuksesta.

Viime vuonna entistä useammat  puunhankintayhtiöt, metsänhoitoyhdistykset ja metsäpalveluyritykset valmistelivat ympäristötukihakemuksia maanomistajille. Vuoden 2023 ympäristötukihehtaareista noin kolmasosa, 1 770 hehtaaria, oli metsäalan muiden toimijoiden valmistelemia ja loput Metsäkeskuksen.

”Toivottavasti yhä useampi toimija ottaa ympäristötuen valmistelun palveluvalikoimaansa myös jatkossa”, Partanen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat