Jyväskylän yliopiston tunnistivat sienilajistoa ympäri maailmaa kerätyistä ilmanäytteistä.
“Ilma on todellinen aarreaitta luonnontutkimukseen. Se on täynnä kasvien, sienten, bakteerien, hyönteisten ja muiden eliöiden DNA:ta”, kertoo Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Nerea Abrego tiedotteessa.
Luonnon monimuotoisuudesta tunnetaan edelleenkin vain murto-osa, erityisesti hyönteisistä ja sienistä. Samaan aikaan luontokato etenee.
Abrego johti Nature-tiedelehdessä juuri julkaistua tutkimusta, jossa ilmanäytteistä tunnistettiin sienilajisto DNA-sekvensoinnin avulla. Uusi tieto auttaa ymmärtämään missä ja milloin sienet tällä hetkellä esiintyvät sekä ennustamaan ympäristönmuutoksen vaikutusta niiden tulevaisuuteen.
Tutkimushankkeessa mukana ollut Jyväskylän yliopiston akatemiaprofessori Otso Ovaskainen on vakuuttunut uusien näytteenottomenetelmien mullistavan monimuotoisuuden seurannan ja ennustamisen jo lähivuosina.
“Jo kerätyissä näytteissä on ainakin miljoona hyönteislajia eli selvästi tähän mennessä tieteelle kuvattua lajistoa enemmän”, kertoo Ovaskainen.
Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteishankkeessa, jota rahoittaa Suomen ympäristöministeriö, sienten seurantaa ilmanäytteistä ja muita uusia tutkimusmenetelmiä pilotoidaan osana Suomen valtakunnan metisen inventointia. Tavoitteena on tuottaa erityisen kattavaa ja päätöksenteon kannalta olennaista tietoa luonnon monimuotoisuudesta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään