Jyrki Kangas: Metsästä vilisee vaihtoehtoisia totuuksia

"Ei ole olemassa objektiivista universaalia metsien käytön kestävyyden mittaustapaa.”

Metsäbiotaloudesta ja metsien käytön kestävyydestä vilisee vaihtoehtoisia totuuksia, sanoo Itä-Suomen yliopiston professori ja Metsähallituksen entinen pääjohtaja Jyrki Kangas.

”Erilaisia kannanottoja on tulossa lähiaikoina niin tieteentekijöiden kuin poliitikkojen osalta. Asiaa ei pitäisi kuitenkaan tarkastella vain Suomen tasolla. Esimerkiksi biodiversiteettikato on globaali ongelma, ja sen taustalla vaikuttavat ilmastonmuutos, kasvava väestö ja sen nälkä sekä kasvava kaikenlaisten tuotteiden ja palveluiden käyttö”, Kangas totesi metsäbiotalouden Studia Generalia -luennossaan.

Kangas muistutti, että puusta voidaan tehdä täysin samoja tuotteita kuin vaikkapa puuvillasta. Siksi pitäisikin miettiä, kannattaako puuvilla korvata puulla. Näin peltoja voisi käyttää jälleen ruuan kasvatuksessa, ja samalla kemikaalien käyttö vähenisi.

”Puusta ja biomassasta voidaan tehdä myös samoja tuotteita kuin fossiilisistakin raaka-aineista. Öljyn pumppaus ja kivihiilen poltto lisäävät hiiltä maapallon hiilenkiertoon, mutta metsien hakkuut ja puun käyttö eivät sitä tee, sillä metsiin sitoutunut hiili kuuluu siihen kiertoon jo ennestään. Tämäkin on globaalisti iso ja pitkävaikutteinen juttu”, Kangas sanoi.

Kankaan mukaan metsien käytössä on myös huomioitava kokonaisuus, siis taloudelliset, ekologiset ja sosiaaliset ulottuvuudet.

”Erilaiset intressit ja ymmärrykset tarkoittavat erilaisia käsityksiä kestävyydestä. On muistettava, että ei ole olemassa objektiivista, universaalia ja operationaalista metsien käytön kestävyyden mittaustapaa.”

”Asiaa täytyy tarkastella useista eri näkökulmista, ja miettiä miten painotetaan vaikkapa kestävyyden eri ulottuvuuksia tai eri yhteisöjen käsityksiä metsien käytön hyväksyttävyydestä. Erilaiset painotukset ovat yhtä lailla oikeutettuja”, Kangas muistutti.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat