Suomen metsäkeskuksen muutosneuvottelut on saatu päätökseen. Niiden seurauksena 50 henkilön työ päättyy kokonaan ja 30 työsuhdetta muutetaan määräaikaiseksi. Myös Metsäkeskuksen organisaatiota pannaan uusiksi. Irtisanomisten lisäksi työsuhteiden ehtoihin tulee muutoksia, jotka liittyvät mm. toimipaikkoihin.
Vuoden loppuun mennessä päättyy eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen kautta lisäksi 30 työsuhdetta. Metsäkeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 532 henkilöä, joista määräaikaisina 66.
Koko henkilöstö myös lomautetaan ensi vuoden aikana 1–5 viikon ajaksi.
Metsäkeskus joutuu sopeuttamaan talouttaan vastaamaan tulevaa valtionavun leikkausta ja toiminnan alijäämää. Sopeutustarve vuosien 2024 ja 2025 aikana on yhteensä noin viisi miljoonaa euroa.
”Näillä vaikeilla päätöksillä ratkomme pitkään jatkunutta rakenteellista alijäämäämme ja valmistaudumme valtionavun leikkaukseen vuonna 2025. Samalla vahvistamme organisaatiomme toimintakykyä tulevaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä”, toteaa johtaja Ari Eini tiedotteessa.
Metsäkeskus siirtää ympäristötuen valmistelun metsäalan yrityksille vuoden 2024 aikana. Metsälehti kertoi ulkoistamisaikeista ja aikaisemmin.
”Keskitymme ydintehtäviimme ja luovumme sellaisesta tekemisestä, johon on tarjolla kaupallistakin toimintaa. Yhtenä panostuskohteena on yritysten tuki ympäristötukivalmistelussa. Metsäalan yritykset ovat ilahduttavasti koko ajan ottaneet isompaa roolia ympäristötukien hakemisessa metsänomistajille”, Eini sanoo.
Metsäkeskuksella on tällä hetkellä 60 toimistoa eri puolilla Suomea. Jatkossa toimistot keskitetään pääosin maakuntakeskuksiin.
Pääluottamusmies tyrmistyi
Metsäkeskuksen metsäasiantuntijoita edustava pääluottamusmies Jyrki Vuorenmaa on tyrmistynyt muutosneuvottelujen tulokseen, joka hänen mukaansa vaarantaa Metsäkeskuksen toimintakyvyn.
”Kun työnantaja tuli tiedotteellaan ulos, oli ensimmäinen ajatus, olimmeko samoissa muutosneuvotteluissa ollenkaan. Neuvottelujen päättyessä käsitys säästö- ja henkilöstön vähennystavoitteista oli paljon pienempi”, sanoo Vuorenmaa.
Metsäasiantuntijoiden etujärjestö näkee tilanteen kestämättömäksi.
”Työnantaja on valintansa tehnyt. Talous saadaan tasapainoon, mutta metsäkeskuksen läsnäolo kentällä ja käytännön metsätaloudessa häviää”, sanoo Meto – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Stefan Borgman.
Lisätty Vuorenmaan ja Borgmanin kommentit klo 11.04
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Valtio vain velkaantuu, tietotekniikka ja automaatio ovat korvanneet rukkasen jälkiä, suunnitteluja, päätöksiä ja valvontaa tekee muutkin tahot. Herää kysymys, eikö supistamiseen olisi olemassa tarvetta kaikenlaisen kehityksen seurauksena?