IPCC:n uusi raportti: Fossiilisten käyttöä on vähennettävä

Päästöjen vähentämiseksi tarvitaan nopeita, voimakkaita ja maailmanlaajuisia toimia.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on julkaissut uuden arviointiraportin. Sen viesti on selvä: ilmastonmuutos etenee ja sen vaikutukset heikentävät ihmisten ja luonnon hyvinvointia.

Maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta vuosista 1850–1900 vuosiin 2011–2020. Ilmastonmuutos on johtanut laajoihin ja nopeisiin muutoksiin ilmakehässä, merissä, lumi- ja jääpeitteessä sekä maalla. Monet sään ääri-ilmiöt toistuvat useammin ja voimakkaampina.

Raportin mukaan ilmasto jatkaa lämpenemistään vähintään seuraavankin vuosikymmenen. 1,5 asteen lämpeneminen saavutetaan todennäköisesti 2030-luvun alkupuolella.

Vaikka toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tehty, nykyiset ja suunnitellut ilmastotoimet eivät riitä 1,5 ja 2 asteen tavoitteiden saavuttamiseksi, raportissa todetaan. Kaikilla toimialoilla vaaditaankin nyt nopeita, voimakkaita ja maailmanlaajuisia toimia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi vielä tämän vuosikymmenen aikana.

Raportin mukaan erityisesti energiajärjestelmään vaaditaan merkittäviä muutoksia. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 2 asteeseen tai 1,5 asteeseen edellyttää fossiilisen polttoaineen käytön vähentämistä, päästötöntä sähköntuotantoa, siirtymistä vähähiilisiin polttoaineisiin sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä.

Toimet vaativat poliittista sitoutumista mutta myös rahoituksen moninkertaistamista. Raportin mukaan ilmastohaasteiden ratkaisuun on kuitenkin saatavilla niin tietoa, keinoja kuin myös pääomaa.

Suomessa katse metsiin

Vaikka raportissa painotetaan energiajärjestelmien muutosten tärkeyttä, ympäristöministeri Maria Ohisalon mukaan Suomessa katse on käännettävä metsiin. 

“Jotta voitaisiin saavuttaa hiilineutraaliustavoite, on nielujen ja päästöjen oltava tasapainoissa. Meillä on hakattu liikaa metsää viime vuosina. Seuraavan hallituksen onkin laadittava hiilinielujen pelastuspaketti”, Ohisalo totesi raportin esittelytilaisuudessa. 

IPCC:n julkaisema kuudes arviointiraportti summaa yhteen vuosina 2018–2022 julkaistut osaraportit ja erikoisraportit.

Lisätty ministeri Ohisalon kommentti klo 17.10.

Kommentit (3)

  1. Panu

    Toivottavasti se katse nyt pikkuhiljaa tosiaan käännettäisiin sinne fossiilisten käytön vähentämiseen. Vaikka pääongelma on Kiinassa ja USAssa niin Suomen osalta Olkiluoto 3 on hyvä alku.

  2. ”ohisalon mukaan katse on käännettävä metsiin” kun Suomen vaikutus on se 0,14% maailman mitassa ja Kiinassa 2 uutta hiilivoimalaa päivässä saa siunauksen.

  3. Ohisalo taas ohiampuu ja tarkoituksella!

    Suomessa asiat ovat liian hyvin energiasektorilla. Tässä pitäisi olla hallitusten välinen yleistarkastelu yhdellä helpolla mittarilla: paljonko CO2 päästöt g/KWh tuotetussa lämpöenergiassa ja sähköenergiassa. Jos Keski-Euroopassa päästäisiin samaan, niin asiat olisi hyvin. Tutkivalle journalistille tässä vinkkiä!

    Metsissä oma tarkastelu ja siinä meillä on ainutlaatuinen historia myös. Jos palaisimme 1950-luvulle ja lupaisimme tuplata kasvun, niin ei kukaan uskoisi. Teko on liian hyvä joillekin tahoille ja nyt ohjataan katse monimuotoisuuteen. Toki emme saa lehmiä enää metsiin ja siksi flora ja fauna ei voi olla sama kuin agraariyhteiskunnan aikana. Toivottavasti Suomessakin lopulta ymmärretään siirtää katse fossiilisiin. Metsät ja metsätuotteet on ilmastohyvis eli aktiivista metsänhoitoa tarvitaan.

Luonto Luonto

Kuvat