Vaikka ilmaston lämpeneminen saataisiin seuraavien kahden vuosikymmenen aikana pidettyä tavoitellussa 1,5 asteessa, jo sillä on useita peruuttamattomia vakavia vaikutuksia. Näin todetaan tänään julkistetussa Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissa.
Jopa tilapäinen tavoitellun tason ylittäminen lisää raportin mukaan riskiä jäätiköiden ja ikiroudan sulamisesta, merenpinnan noususta sekä sään ääri-ilmiöiden voimistumisesta.
”Raportti on vakava varoitus toimimattomuuden seurauksista”, sanoi IPCC:n hallituksen puheenjohtaja Hoesung Lee tiedotustilaisuudessa.
”Se osoittaa, että ilmastonmuutos on vakava ja kasvava uhka hyvinvoinnillemme ja planeetallemme. Tämän päivän toimintamme vaikuttaa siihen, miten ihmiset sopeutuvat ja luonto reagoi lisääntyviin ilmastoriskeihin.”
Raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat laajoja ihmisryhmiä sekä vaikuttavat laajasti luontoon ja alueisiin. Helleaallot, kuivuus ja metsäpalot ovat yleistyneet ympäri maailman.
Vaikutukset jakaantuvat epätasaisesti
Vaikutukset jakaantuvat kuitenkin alueellisesti epätasaisesti. Yli kolme miljardia ihmistä asuu erittäin haavoittuvissa olosuhteissa.
”Neljä kymmenestä ihmisestä maailmassa elää riskialueilla”, muistutti Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.
Taalaksen mukaan ”ilmakehämme käy steroideilla, sitä on doupattu fossiilisilla polttoaineilla”.
Raportti korostaa luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien turvaamista. Sen mukaan toimet pitää räätälöidä paikallisiin ja alueellisiin olosuhteisiin sopiviksi, sillä riskit vaihtelevat maanosittain.
Lisää luonnonsuojelua tarvitaan kuitenkin kaikkialla. Suojelun ja elinympäristöjen ennallistamisen piiriin pitäisi raportin mukaan saada 30–50 prosenttia planeetan pinta-alasta.
Metsät avainasemassa Suomessa
Suomessa sopeutumisessa pääosassa on ilmastotutkija Tero Mustosen mukaan metsien lajiston ja ikärakenteen lisääminen. Lisäksi edessä on metsien, soiden ja turvemaiden ennallistamisia. Mustonen oli yksi raportin pääkirjoittajista.
” Samalla on kuitenkin taattava oikeudenmukaisuus, niin maaseudun asukkaita kuin alkuperäiskansoja kohtaan. Tämä raportti on ensimmäinen, joka ottaa huomioon alkuperäiskansat ja kolonialismin taakan ilmastokriisissä”, Mustonen kertoi ilmastoraportin kansallisessa julkistustilaisuudessa.
IPCC:n järjestyksessään kuudetta arviointiraporttia oli laatimassa 270 tutkijaa ympäri maailman. Se julkistetaan kolmessa osassa. Ensimmäinen osa, joka kertoi ilmaston muuttumisen tieteellisestä pohjasta, julkaistiin syksyllä.
Tänään julkaistu toinen osa keskittyy ilmaston muutoksen vaikutuksiin ja siihen, miten niihin pitäisi sopeutua. Huhtikuussa ilmestyvässä kolmannessa osassa arvioidaan tapoja hillitä ilmastonmuutosta.
Edellinen eli viides arviointiraportti julkaistiin vuonna 2014.
Täydennetty Mustosen kommenteilla klo 15.35
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään