Suomalaisista 66 prosenttia pitää ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ympäristöuhkana, jonka torjumiseksi on nopeasti ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin kaikissa maissa, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tuoreesta arvo- ja asennetutkimuksesta.
Huoli ilmastosta on laantunut hieman edellisvuodesta. Korkeimmillaan ilmastohuoli oli vuonna 2006, jolloin 86 prosenttia oli samaa mieltä väittämän kanssa.
”Selvä enemmistö suomalaisista on edelleen sitoutuneita ilmastonmuutoksen torjuntaan, mutta ilmastonäkemykset ovat alkaneet polarisoitua poliittisesti. Vielä vuonna 2006 ilmastonmuutos oli huoli, jonka enemmistö jakoi puoluekantaan katsomatta”, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.
Kahtia jakoa kuvaa se, että 44 prosenttia suomalaisista laittaisi ilmastotoimet nyt tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian. Yhtä moni on toista mieltä.
Perussuomalaisten kannattajista 90 prosenttia kannattaa taukoa ilmastopolitiikkaan ja -toimiin. Enemmistö myös Liike Nytin (75 %), kokoomuksen (53 %) ja keskustan (52 %) kannattajista toivoo ilmastopolitiikkaan tuumaustaukoa ja kristillisdemokraattien kannattajistakin puolet (50 %).
Torjuvalla kannalla ilmastopolitiikan jäähyyn ovat enemmistöt SDP:n (54 % vastustaa), RKP:n (66 %), vasemmistoliiton (87 %) ja vihreiden (91 %) kannattajista.
Toisaalta suomalaiset ovat aiempaa valmiimpia tekemään henkilökohtaisessa elämässään ilmastotoimia. 77 prosenttia pitää mahdollisena energian käytön vähentämistä kotitaloudessaan ja 75 prosenttia henkilökohtaisten hyödykkeiden kulutuksen puolittamista.
Lentomatkustamisesta luopumista pitää mahdollisena 71 prosenttia ja 52 prosenttia lihansyönnistä luopumista.
Vaikeampia toimia ihmisille ovat esimerkiksi yksityisautoilun lopettaminen (36 % pitää mahdollisena) tai pienempään asuntoon muuttaminen (24 % pitää mahdollisena).
Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään