Historiallinen virhe korjataan – 53 hehtaaria suota ennallistetaan Alavudella

Majavasuo ennallistetaan tukkimalla 900 ojametriä, rakentamalla 20 patoa sekä poistamalla puustoa.

Metsätalousyhtiö Finsilvan omistama 53 hehtaarin kokoinen suoalue Etelä-Pohjanmaan Alavudella ennallistetaan luonnontilaan. Työn toteuttaa John Nurmisen Säätiö.

Majasuo on alkujaan ollut avosuo, josta on 1960-luvulla yritetty tehdä ojittamalla metsää. Ojituksen vaikutukset ovat metsätalouden näkökulmasta epäonnistuneet eli alueella ei juurikaan ole kasvanut puuta.

Suo ennallistetaan tukkimalla yhteensä noin 900 ojametriä, rakentamalla alueen uudelleenvettymisen tueksi 20 patoa sekä poistamalla alueelta haihduttavaa puustoa. Lisäksi alueelle johdetaan vettä 120-metrisen johdinojan avulla.

Ennallistaminen parantaa kuivuneen suon monimuotoisuutta ja auttaa säilyttämään lähivesistöt hyvässä tilassa.

”Soiden ennallistamistoimia on toteutettu suojelualueiden ulkopuolella valitettavan vähän. Toivottavasti Finsilvan esimerkki innostaa myös muita yksityisiä maanomistajia soiden ennallistamiseen ja vesien palauttamiseen”, John Nurmisen Säätiön erityisasiantuntija Anna Saarentaus toteaa.

Majasuon ennallistaminen on osa Yksityis-Vespa-hanketta, jossa tehdään vesiensuojelua yksityismailla. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tapio Oy, John Nurmisen Säätiö ja Iin Micropolis.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto