Kirjanpainajakuoriaisten epidemiaraja on ylittynyt alkukesän aikana Lapinjärvellä itäisellä Uudellamaalla. Epidemiarajan ylittyminen tarkoittaa sitä, että kirjanpainajat voivat iskeä joukkovoimallaan myös terveisiin kuusiin.
Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa kuusia kuivattavien kuoriaisten määrää pyydyksillä yli 30 paikkakunnalla. Epidemiaraja ylittyy, kun pyydykseen kertyy yli 15 000 kirjanpainajaa.
Lapinjärven lisäksi kirjanpainajien määrä on muutenkin runsasta Uudenmaan itäosissa sekä läntisessä Kymenlaaksossa: muun muassa Mäntsälässä, Orimattilassa, Pornaisissa ja Elimäellä.
”Määrissä on selkeitä alueellisia eroja. Paikallisesti tilanne näyttää huolestuttavalta, mutta joillain alueilla kirjanpainajia on havaittu selvästi aiempia kesiä vähemmän”, kertoo Luken tutkimusinsinööri Markku Rantala.
”Epidemiarajoilla liikutaan myös Punkalaitumella Pirkanmaalla, mutta heinäkuun alun viileämmät kelit ovat hillinneet parveilua”, kertoo Länsi-Suomessa kirjanpainajapyydyksiä seuraava Timo Silver Metsäkeskuksesta.
Länsi-Suomessa kirjanpainajamäärät ovat runsaita myös Yläneellä Varsinais-Suomessa ja Sastamalassa Pirkanmaalla.
”Tällä hetkellä näyttää, että katastrofilta vältytään, mutta heinäkuun säät ratkaisevat paljon. Noin kaksikymmentä lämpöastetta on raja, jonka jälkeen kirjanpainajien määrä lisääntyy merkittävästi”, Silver sanoo.
Kirjanpainajille houkuttelevia puita ovat muun muassa lumen katkomat, tuulen kaatamat, hakkuuaukkojen reunapaahteessa kuivuudesta kärsivät tai juurikäävän heikentämät kuuset.
Huonokuntoisiin kuusiin kirjanpainajat voivat iskeytyä, vaikka kuoriaisten määrä ei olisikaan ylittänyt epidemiarajaa.
”Se tiedetään jo tässä vaiheessa, että kanta on korkealla tasolla ja säilyy korkeana. Paniikkiin ei ole syytä, mutta varpaillaan saadaan olla”, Silver sanoo.
Kirjanpainajatuhoja voi ehkäistä kuusikoiden hakkuilla ja keräämällä tuoreet vioittuneet kuuset pois metsistä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään