Lounais-Suomen rannikkoalueilla on tehty useita havaintoja männyn tuholaisesta, okakaarnakuoriasista. Tuholaista havaittiin pitkästä aikaa vuosina 2019-20, ja tänä kesänä tuhot ovat levinneet, Huvudstadsbladet kertoo.
”Tämä on kolmas vuosi kun okakaarnakuoriaisia on meidän alueella havaittu. Laajempia tuhoja ei kuitenkaan ole havaittu”, metsäneuvoja Visa Mikkola Metsäkeskuksesta kertoo lehdelle.
Hänen mukaansa aihetta paniikkiin ei ole. Samalla linjalla on Luonnonvarakeskus. Sen tietoon on tullut okakaarnakuoriaishavaintoja, muttei tietoa suuremmista tuhoista.
Tavallisesti okakaarnakuoriainen iskeytyy metsikössä vain muutamaan puuhun. Luken mukaan alueen mäntyjä on kuoriaisen lisäksi vaivannut myös kuivuus, mikä selittää osan tuhoista.
Metsänhoitoyhdistys Lounametsä kertoi elokuun alussa kuoriaishavainnoista alueellaan. Yhdistys kehotti metsänomistajia toimittamaan latvoistaan ruskettuneet ja kuolemassa olevat pystypuut sekä viereiset heikentyneet puut pois metsästä.
Okakaarnakuoriainen on muutaman millimetrin mittainen kaarnakuoriainen. Kuoriaista esiintyy pääasiassa männyssä ohuen kaarnan alla, jonne se tekee tähtimäiset syömäkuvionsa. Aiemmin sitä on esiintynyt vain Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Okakaarnakuoriainen ei aiheuta niinkään vahinkoja tappamalla pystypuita, suurimmat taloudelliset vahingot se aiheuttaa istuttamalla sinistäjäsientä puutavaraan.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.