Vielä viisi vuotta sitten eurooppalaista havutukkia tuskin tunnettiin Kiinan satamissa, mutta nyt Euroopan osuus Kiinan havutukin tuonnista on kasvanut 30 prosenttiin, metsäsektorin maailmankauppaa analysoiva Wood Resources International (WRI) raportoi.
Euroopan vientimäärät ovat jo ohittaneet Venäjän ja Pohjois-Amerikan määrät. Muutoksen ajureita ovat Kiinan puunnälkä, vähennykset aiemmin merkittävien toimittajamaiden laivauksissa ja sahatavaran ylitarjonta Euroopassa. Euroopasta katsoen iso tekijä on ollut Keski-Euroopan kirjanpainajatuhot.
Vielä vuonna 2017 Uusi-Seelanti, Venäjä ja Yhdysvallat toimittivat lähes 75 prosenttia Kiinan koko havutukin tuontimäärästä. Vuosina 2020 ja 2021 Venäjän ja Yhdysvaltojen tarjonta on supistunut voimakkaasti, samalla kun laivaukset Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta ovat kasvaneet.
Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana lähes 80 prosenttia tuodusta havutukista on peräisin Uudesta-Seelannista, Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Saksa ja Tshekki Euroopan suurimmat viejät
Euroopan rynnistys Kiinan markkinoille on ollut määrällisestikin dramaattinen, kasvaen vuoden 2017 alle puolesta miljoonasta kuutiometristä tämän vuoden arvioituun 14 miljoonaan kuutiometriin.
Saksa ja Tsekin tasavalta muodostavat yhdessä valtaosan Euroopan havutukin toimituksista Kiinaan, vaikka useat muut maat kuten Puola, Ranska ja Slovakia ovat kasvattaneet vientiä nekin.
Saksan toimitukset ovat syöksyneet ylöspäin vuoden 2018 0,2 miljoonasta kuutiometristä seuraavan vuoden 3,8 miljoonaan kuutiometriin, ja tämän vuoden määrän on arvioitu ylittävän kymmenen miljoonaa kuutiometriä.
Tuonti Tshekistä kasvoi voimakkaasti 2019, mutta nousu on sulanut ja kuluvan vuoden määrän arvioidaan olevan merkittävästi pienempi.
Euroopan ylitarjonta on alkanut supistua ja maanosan oma kysyntä on nousussa. Vaikka Euroopan vienti Kiinaan on kasvanut dramaattisesti, niin trendi tuskin jatkuu ja viennin huippu koettiin vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä, WTI ennakoi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.