Havupuun kuoressa mahdollisuuksia, vaatii nopeita toimituksia

Odotteluun ei ole varaa, koska uuteaineet alkavat haihtua ja hajota heti puun kaadon jälkeen, kertoo Luken erikoistutkija Johanna Routa.

Puunkuoren kokonaisvaltainen hyödyntäminen vaatii toimitusketjun tehostamista ja nopeuttamista, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksessa todetaan. Jos kuorta halutaan käyttää biojalostamojen raaka-aineena, on materiaali toimitettava prosessoitavaksi heti kuorimisen jälkeen. Varastointi vähentää merkittävästi kuoren laatua.

”Uuteaineiden hyödyntäminen biojalostuksen raaka-aineeksi asettaa haasteita toimitusketjulle. Odotteluun ei ole varaa, koska uuteaineet alkavat haihtua ja hajota heti puun kaadon jälkeen”, kertoo Luken erikoistutkija Johanna Routa.

Luken kokeessa kahdeksan viikon varastoinnin jälkeen männyn kuoren uuteainepitoisuus oli laskenut 44 ja kuusen 34 prosenttia. Erityisesti vesiliukoiset fenoliset uuteaineet, kuten tanniinit, hävisivät nopeasti puiden kuorinnan ja kuoren kasaamisen jälkeen.

Männyn ja kuusen kuoressa on runsaasti kondensoituneita tanniineja, joille on löydettävissä arvokkaita käyttökohteita. Tanniinien pääasialliset käyttökohteet ovat nahan parkitus, viininvalmistus ja rakennusmateriaalisovellukset, mutta niille löytyy käyttökohteita myös lääke-, kosmetiikka- ja elintarviketeollisuudesta. Lisäksi niistä voidaan valmistaa biohajoavia polymeerejä käytettäväksi esimerkiksi jätevedenpuhdistukseen.

Energiapitoisuus voi kasvaa varastoinnissa

Jos taas kuori menee energiakäyttöön, on tuotannossa ja varastoinnissa on pyrittävä mahdollisimman alhaiseen kosteuspitoisuuteen ja puhtauteen. Oikealla varastoinnilla energiakäyttöön menevän kuoren energiapitoisuus voi kasvaa.

”Väärällä menettelyllä energiapitoisuus voi vähentyä ja syntyy merkittäviä laatu- ja kuiva-ainetappioita”, Johanna Routa sanoo.

Luken kokeessa kuusen kuorikasan energiasisältö kasvoi varastoinnin aikana 1,5 prosenttia ja männyn kuorikasan 3 prosenttia.

Havupuun kuorta saadaan metsäteollisuuden sivutuotteena noin 6–7 miljoonaa kuutiota vuodessa. Tällä hetkellä kuori poltetaan pääosin sellu- ja paperitehtaiden sekä sahoilla lämmön ja sähkön tuottamiseksi.

Varastoinnin vaikutuksia kuoreen tutkittiin Luken Raivauspuuston korjuuvaihtoehdot ja puubiomassan puskurivarastointi -hankkeessa. Kokeet tehtiin Kiteen ja Uimaharjun sahoilla Pohjois-Karjalassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka