Näin voi tiivistää Ruotsissa toimivan, metsäteollisuuden markkinatutkimuksiin erikoistuneen O’Kelly Acumen -yhtiön perustaja-johtajan Glen O’Kellyn sanoman.
O’Kelly puhui eilen Sahateollisuus ry:n järjestämässä Wood from Finland -kongressissa Helsingissä. Tapahtuma on lajissaan isohko ja kokosi noin 600 osallistujaa.
Pohjoisella pallonpuoliskolla niukkuuden syyt vaihtelevat alueittain politiikasta luonnontuhoihin, ympäristöseikkoihin ja alkuperäisväestön oikeuksiin, ja niiden yhdistelmiin. Eteläisellä pallonpuoliskolla Uudessa-Seelannissa, Brasiliassa ja Chilessä korjuumäärien odotetaan supistuvan, koska plantaasimetsiin on investoitu vähemmän.
”Ainoa iso alue, missä korjuumäärät voivat kasvaa, on Yhdysvaltojen etelävaltiot.”
Raakapuun kysyntä heikkoa, mutta elpyy
Raakapuun kysyntä on nyt heikkoa, mutta tulee elpymään. Markkinat ovat aina olleet sykliset ja nyt sykli on matalalla. Rakentaminen on alamaissa korkeiden korkojen vuoksi, mutta korot ovat tulossa alas.
”Odotamme, että sahatavaran kysyntä paranee seuraavien 2-5 vuoden aikana.”
Viiden vuoden katsannolla O’Kelly uskoo, että havutukin markkinat tiukkenevat Euroopassa, mutta myös globaalisti.
”Sahayritysten kannalta hyvä uutinen on sahatavaran kysynnän elpyminen, huono taas, että elpyminen ja korkeammat tukkikustannukset ovat yhteydessä.”
Taattua kysyntää yli epävarmuuksien
Ilmassa on monia epävarmuuksia. Mitä toteutuessaan merkitsevät Yhdysvaltojen asettamat tullit kanadalaiselle sahatavaralle, ja tuleeko tullit myös eurooppalaiselle sahatavaralle. Tai jos Yhdysvallat ryhtyy karkottamaan laittomia siirtolaisia, joista monet työskentelevät rakennussektorilla. Kiinassa rakentaminen on kriisissä, josta palautuminen riippuu osittain valtion toimista.
”Pitkällä ajalla havupuun kysyntä on taattua. Sahatavaran käyttö kasvaa, koska se on uusiutuva materiaali ja sen elinkaaren päästöt ovat matalammat kuin teräksellä ja betonilla.”
Yhdysvaltojen etelä voi tuottaa havupuuta enemmän kun pullonkaulat ovat avattu, ja eteläisen pallonpuoliskon plantaasimaat voivat lyhentää kiertoaikoja.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään