Hallituksen esittämiin vanhojen metsien kriteereihin halutaan muutoksia, selviää lausuntokierrokselta. Teollisuusjärjestöt haluavat tarkentaa kriteerejä niin, että metsätalouskäytössä olevat maat eivät lukeudu vanhojen metsien piiriin. Luontojärjestöjen mielestä esitetyt kriteerit vanhoille metsille ovat liian tiukat.
Ympäristöministeriön pyytämä lausuntokierros luonnoksesta vanhojen metsien kriteereistä Suomessa päättyi eilen 7. elokuuta.
Sahateollisuus ry toteaa lausunnossaan, että aktiivisessa metsätalouskäytössä olevien metsien rajaaminen vanhojen metsien määritelmän ulkopuolelle on erittäin tärkeää. Sahateollisuus katsoo, että tulkintaristiriitojen välttämiseksi kirjausta aktiivisen metsätalouden määritelmästä olisi syytä täsmentää.
Metsäteollisuus ry pitää tärkeänä kirjausta siitä, että aktiivisessa metsätalouskäytössä olevat metsät eivät kuulu vanhojen metsien määritelmän piiriin.
Suomen metsäkeskuksen lausunnon mukaan on mahdollista, että vanhan tai luonnontilaisten metsän kriteerit vaikuttavat metsien käyttöön myös yksityismailla. Suomen metsäkeskus pitää kannatettavana valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaista linjausta vanhojen metsien suojelun edistämistä vapaaehtoisuuteen perustuen. Tämän tavoitteen toteuttamiselle olennaisten Metso ja Helmi- ohjelmien rahoitus tulee turvata ja huomioida sekä kohteiden suunnittelun että toteutuksen rahoitus.
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK painottaa, että vanhojen metsien suojelulla ei ole tarpeellista eikä mahdollista ratkaista kaikkia metsiensuojeluun tai metsäluonnon monimuotoisuuteen liittyviä asioita. Suojelualueiden perustamisen ohella metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi tarvitaan talousmetsien luonnonhoitoa ja ennallistamista. Vanhojen metsien suojelua koskeva julkinen keskustelu on painottunut valtionmaihin. MTK muistuttaa kuitenkin selvyyden vuoksi, että EU:n biodiversiteettistrategian kirjaus vanhojen metsien tiukasta suojelusta koskee kaikkia metsiä omistajatahosta riippumatta.
Osa pitää kriteerejä liian tiukkoina
Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan mukaan kriteereitä tiukentamalla vanhojen metsien suojelukynnys nostettaisiin aiempaa huomattavasti korkeammalle. Esitetty valtapuuston ikämääritelmä ja kuolleen pysty- ja lahopuun määrän kriteerit rajaavat merkittäviä monimuotoisuuden suojelulle arvokkaita metsäalueita suojelun ulkopuolelle.
“Hallituksen esittämillä kriteereillä on myös todennäköistä, että vanhojen metsien hakkuut lisääntyisivät koko Suomessa”, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta linjaa.
Luonnonperintösäätiö tuo lausunnossaan esiin, että metsäkriteerien luominen sotkee suomalaisten käsitystä siitä, millainen on luonnonsuojelullisesti arvokas vanha metsä. Lausunnon mukaan vanhojen metsien kriteerit ovat niin tiukat, että edes kaikki täysin luonnontilaiset metsät eivät täytä niitä.
WWF Suomen lausunnossa todetaan, että esitetyt kriteerit jättäisivät ulos suojelusta myös osan vanhojen metsien suojeluohjelmassa jo suojelluista kohteista. Hallituksen esittämillä kriteereillä siis heikennettäisiin jo aiemmin Suomessa käytössä olleita, esimerkiksi vanhojen metsien suojeluohjelman, Natura 2000 –verkoston boreaalisen luonnonmetsän ja Metso-ohjelman kriteereitä.
“Metsiensuojelun lisäämiselle on kiireellinen ja suuri tarve, metsänomistajat haluavat edistää metsiensä suojelua, mutta hallitus on leikannut rahoitusta suojelun korvaamisesta”, WWF Suomi lausuu.
Kriteerien määrittely on osa EU:n biodiversiteettistrategiaa 2020, jossa tavoitellaan kaikkien jäljellä olevien luonnontilaisten ja vanhojen metsien tiukkaa suojelua EU:n jäsenvaltioissa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään