Maankäyttö, maankäytön muutokset sekä metsätalous (lulucf) -sektorin nettonielu eli päästöjen ja poistumien summa vuonna 2020 on ennakkotiedon mukaan −17,2 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia, Luonnonvarakeskus kertoo. Nettonielu on näin 27 prosenttia suurempi kuin edeltävänä vuonna.
Metsämaan nettonielu oli -27,8 ja puutuotteiden -1,3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Metsämaan nielu kasvoi, kun hakkuut pienenivät jo toisena vuotena peräkkäin. Puutuotteiden nielu pieneni tuotantomäärien laskun myötä.
Muut maankäyttöluokat olivat päästölähteitä, suurimpana niistä viljelysmaa, 8,1 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia.
Päästövähennystaakka kasvaa
Kioton pöytäkirjan toinen velvoitekausi alkoi 2013 ja päättyi vuoden 2020 lopussa. Ennakkotiedon mukaan metsityksen nettonielu koko kaudella oli -4,4 ja metsäkadon nettopäästö 30,3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Metsänhoidon nettonielu kaudella oli -302,2 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia.
Ennakkotietojen mukaan Suomi voi laskea metsänhoidon nettonielusta hyväkseen 20 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Tämän vuoksi metsänhoidon, metsäkadon ja metsityksen yhteenlaskettu tulos kaudelle 2013–2020 kasvattaa Suomen päästövähennystaakkaa 5,9 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Tätä ei taida media paljon noteerata, Mutta kun tänä vuonna tapahtuva metsän hiilinielun lasku edellisestä vuodesta raportoidaan niin poliitikoilta tullaan tivaamaan mitä asialle aiotaan tehdä. Hiilinielu ei voi kasvaa joka vuosi maailman tappiin.