Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan vanhojen metsien määritelmää pohjustaneeseen tutkijaryhmään on kohdistunut kova metsäteollisuuden etua ajava poliittinen paine.
Järjestön mukaan tämä on johtanut siihen, että Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) raportissa esitellyt suojelupinta-alat on saatu mahdollisimman pieniksi.
“Valtion vanhojen metsien suojelun lähtökohtana pitäisi olla monimuotoisen metsäluonnon säilyttäminen. Raportti ei ohjaa päättäjiä vahvasti metsäluonnon monimuotoisuutta suojaavan suojelupäätöksen tekoon, vaan jättää mahdollisuuden täysin riittämättömään metsien lisäsuojeluun”, Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen sanoo.
Ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus ovat valmistelleet raportin siitä, kuinka Suomen luonnontilaiset ja vanhat metsät voidaan tunnistaa. Taustalla on EU:n biodiversiteettistrategia, joka edellyttää kyseisten metsien tiukkaa suojelua. Tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen.
Tutkijoiden mukaan EU:n komission kriteerit suojeltavalle vanhalle metsälle ovat niin tiukat, että talousmetsät eivät niitä täytä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Oman mielipiteen kertominen ei ole painostusta. Ei Greenpeacen Suomen maajohtajan mielipidekkään ole ilmeisesti tarkoitettu painostukseksi vaikka siinä vaaditaan luokittelemaan mahdollisimman paljon talousmetsiä vanhoiksi metsiksi.