Kansainvälinen Greenpeace ilmoittaa lopettavansa jäsenyytensä metsäsertifiointijärjestö FSC:stä. Päätös on kova, sillä Greenpeace kuuluu FSC:n perustajiin. Perusteluksi ympäristöjärjestö ilmoittaa FSC:n viimeaikaisen politiikan ja kyvyttömyyden suojella metsiä. Erityisesti Greenpeacen kritiikki kohdistuu Indonesian tilanteeseen.
FSC:n tavoitteena on ollut yhdistää metsien taloudelliset ja sosiaaliset käyttäjät sekä metsien suojelijat luomaan vastuullista metsien hoitoa demokraattisessa hengessä.
Greenpeacen mukaan FSC:n tavoitteet eivät kaikkialla ole toteutuneet, vaan sertifiointi on lähinnä tukenut metsien taloudellista käyttöä. Metsien suojelemiseksi järjestelmää pitäisi muuttaa voimakkaasti.
Tiedotteen mukaan Greenpeacen maakohtaiset konttorit voivat halutessaan jatkaa FSC:n tukemista. Toisaalta esimerkiksi Greenpeacen Venäjän osasto vetäytyi FSC:n neuvostosta jo vuosia sitten.
Greenpeace ei jatkossakaan tue yhteiseurooppalaista PEFC-metsäsertifiointia. Näin siksi, että järjestelmä suosii puunjalostusteollisuutta ja siitä puuttuu ympäristöllinen ja sosiaalinen vastuu.
Suomessa valtaosa yksityismetsistä on mukana PEFC-sertifioinnissa. Metsäyhtiöt ovat sertifioineet omia ja yhteistyösopimuksen tehneiden metsänomistajien metsiä FSC-järjestelmään, koska FSC-puulla ja -jalosteilla on hyvä kysyntä maailmalla. Asiasta kertoi ensimmäisenä ruotsalainen Skogsforum.se-uutissivusto.
”Päätös ei yllättänyt”
Ympäristöjärjestöjen toimintaa pitkään seurannut Suomen Metsäyhdistyksen viestinnänsuunnittelija Hannes Mäntyranta ei yllättynyt Greenpeacen linjauksesta.
”Ei ole mikään uutinen, että Greenpeace on ollut tyytymätön FSC:n toimintaan. Ympäristöjärjestöt ovat laajemminkin kritisoineet FSC:tä”, Mäntyranta toteaa.
Mäntyranta ei usko, että päätös sanottavasti muuttaa Greenpeacen toimintaa. Hänen mukaansa FSC-sertifiointi ei tähänkään mennessä ole taannut metsärauhaa eikä myöskään rajoittanut Greenpeacen toimintaa metsäkiistoissa esimerkiksi Venäjällä tai Ruotsissa.
”En usko, että Greenpeacen ratkaisu heikentää FSC-puun ja puujalosteiden menekkiä”, Mäntyranta ennustaa.
Vaikutuksia vaikea arvioida
Metsäteollisuuden edustajien kommentit Greenpeacen ilmoituksen vaikutuksista ovat varovaisia.
”Mielestäni Greenpeacen ratkaisua ei pidä dramatisoida. Järjestö ei itsekään ole revitellyt päätöksellä julkisesti”, Metsäteollisuus ry:n FSC-päällikkö Janne Näräkkä toteaa.
Hän lisää, että kansainvälinen Greenpeace ilmoittaa yhä tekevänsä yhteistyötä FSC:n kanssa ja pitää FSC-sertifikaattia parhaana takeena metsien käytön kestävyydelle. Lisäksi FSC:n kansallisten järjestöjen todetaan edelleen voivan olla jäseniä kansallisessa FSC-järjestelmässä.
Aktiivisesti yksityismetsien FSC-sertifiointia edistänyt Stora Enso ei halua ennakoida Greenpeacen linjauksen vaikutusta tuotteiden menekkiin.
”Stora Enso on sitoutunut metsäsertifiointiin, puun alkuperän varmentamiseen ja avoimeen vuoropuheluun sidosryhmien kanssa, eikä tämä ole muuttunut. Metsäsertifiointi on meille tärkeä kestävän metsänhoidon työkalu ja tuemme sertifiointia”, vakuuttaa viestintäjohtaja Satu Härkönen.
”Jatkamme Suomen FSC-yhdistyksessä”
Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki vahvistaa, että Suomen Greenpeace jatkaa toistaiseksi Suomen FSC-yhdistyksen jäsenenä.
”Jatko riippuu, miten sertifiointia toteutetaan. Suomessakin FSC-sertifioinnin toteuttamisessa on ongelmia, mutta haluamme olla ratkomassa niitä sisältä päin.”
Suomessa kipukohtia on muun muassa uhanalaisten eliöiden elinpaikkojen suojelussa.
”Periaate on kirjattu hyvin, mutta toteutus on jäänyt vajaaksi. Kiitoksen suomalainen FSC-sertifikaatti ansaitsee periaatteista, joilla turvataan alkuperäiskansojen oikeuksia.”
Harkin mukaan maailmassa on lukuisia alueita, joissa edes FSC-sertifikaatti ei turvaa metsien käytön kestävyyttä. Ongelmia on Indonesian lisäksi muun muassa Kongossa. Myös Venäjällä on ollut isoja vaikeuksia.
Metsien käsittelyperiaatteita tärkeämpänä Greenpeace pitää järkevää kuluttamista.
”Ensisijaista on kulutuksen minimointi ja täysin kierrätettyjen tuotteiden käyttö”, Harkki toteaa.
Lisätty teollisuuden ja Greenpeacen kommentit 14.40.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään