FSC-metsien ala jatkoi tasaista kasvuaan

FSC edelleen isojen metsänomistajien sertifikaatti, mutta huomio kääntyy pienmetsänomistajiin päin.

FSC-sertifioitujen metsien ala kasvoi viime vuonna reilulla viidellä prosentilla 2,37 miljoonaan hehtaariin. Kasvuvauhti on ollut varsin tasaista useita vuosia.

Suomen 20,3 miljoonan hehtaarin metsäalasta FSC-sertifikaatissa on runsas 11 prosenttia. FSC on edelleen etenkin isojen metsänomistajien sertifikaatti. FSC-metsistä on pienmetsänomistajien omistuksessa vähän toistakymmentä prosenttia.

”Potentiaalia on paljon”, FSC Suomen toiminnanjohtaja Anna Ylä-Anttila toteaa. ”Viime vuosina olemme panostaneet erilaisiin pienmetsänomistajille suunnattuihin ratkaisuihin.”

Pienet metsänomistukset mukaan kevyemmin kriteerein

Sanoista Continuous Improvement Procedure tuleva CIP-menettely eli Jatkuvan kehittämisen menettely sallii pienten metsänomistajien mukaantulon kevyemmillä kriteereillä. Keskeinen FSC-kriteeristö täytetään jo alussa, ja loput tulee täyttää viiden vuoden kuluessa. Sertifikaattia saa kuitenkin käyttää heti.

”Myös viime vuonna päivitetty metsänhoitostandardi erottelee kokojen XS, S, M ja L metsätilat ja vaatimukset ovat kevyempiä pienemmille tiloille.”

XS tarkoittaa alla 20 hehtaarin metsänomistuksia, S siitä ylöspäin Etelä-Suomessa 500 ja Pohjois-Suomessa 1000 hehtaariin saakka, M Etelä-Suomessa 500-10 000 hehtaarin ja Pohjois-Suomessa 1000-10 000 hehtaarin omistuksia, ja L yli 10 000 hehtaaria.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat