Teknologiayhtiö Spinnova on kehittänyt kestävän kehityksen mukaista tekstiilikuitua vehnäoljesta yhdessä energiayhtiö Fortumin kanssa. Kehitystyön ensimmäiset tulokset – neulottu t-paita sekä jakku ja hame, jotka on tehty kudotusta kankaasta orgaaniselle puuvillaloimelle – esiteltiin tänään tekstiilikonferenssissa Vancouverissa.
Vehnäolki on maatalousjätettä, joka yleensä hylätään tai poltetaan pelloille.
Vaatteiden kuidut valmistettiin Spinnovan pilotointilaitoksella Suomessa. Siellä tehdään kuitua mikrofibrilloidusta selluloosasta, mutta teknologiaa voidaan soveltaa useisiin biomassoihin.
”Pääsimme nopeasti ensimmäisistä testeistä todellisiin, houkutteleviin kangasmateriaaleihin. Tämä osoittaa, että vehnänolkipohjaisesta kuidusta on hyvää vauhtia tulossa aidosti korvaava tuote, joka on myös äärimmäisen kestävä”, Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen toteaa.
Fortumin ja Spinnovan tavoite on vakiinnuttaa kestävän kuidun tuotanto Fortumin tulevissa biojalostamoissa, jotka käyttävät jäännösbiomassaa kuten maatalouden jätettä. Biomassa prosessoidaan materiaaleiksi lignoselluloosaperäisiin biotuotteisiin ja selluloosatuotteisiin. Jalostamot perustuvat fraktiointiteknologiaan, jonka ansiosta valmistuksen ympäristövaikutus on pienempi kuin muissa prosessointiteknologioissa.
Yhtiöiden yhteistyöstä kerrottiin toukokuussa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.