EU-komissio julkaisi metsästrategian, joka herätti jo ennakkoon runsaasti keskustelua Suomessa.
Julkaistussa versiossa todetaan, että avohakkuiden on oltava perusteltuja. Suojelupinta-alojen osalta viitataan jo hyväksyttyyn biodiversiteetistrategiaan, jossa tavoitellaan 30 prosentin suojeltua osuutta.
Strategiaan sisältyy myös ehdotus uudesta ”luonnonläheisemmän metsätalouden” sertifikaatista. Tulossa olevaan lainsäädäntöön viitataan esimerkiksi ennallistamistavoitteiden ja tietojenkeruun osalta.
Ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius painotti ennen strategian julkaisua, että metsästrategian tarkoitus ei ole puuttua jäsenmaiden metsäpolitiikkaan. Komissaarin kommentista kertoi muun muassa Yle.
Metsästrategia itsessään ei ole sitovaa lainsäädäntöä, mutta komissio voi osoittaa sillä tulevien metsiä koskevien lainsäädäntöhankkeiden suuntaa.
Kommenteissa korostettiin metsien käyttöä
Etujärjestöt kommentoivat tuoreeltaan metsästrategiaa. Vastustusta herätti erityisesti kaavailtu uusi sertifikaatti.
”Näitä järjestelmiä kehitetään laajassa sidosryhmäyhteistyössä ottaen huomioon kestävyyden kaikki pilarit. Komission ei tule luoda uusia, päällekkäisiä järjestelmiä”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.
”Aikeet EU:n omasta metsien sertifiointijärjestelmästä on syytä lopettaa saman tien”, vaatii puolestaan metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta.
Sekä Metsäteollisuus että MTK korostavat metsien aktiivista käyttöä.
”Kestävä ja oikea-aikainen metsänhoito, metsäpinta-alan lisääminen sekä yhä monipuolisemmat puupohjaiset ratkaisut luovat yhdessä avaimen Euroopan vihreään kasvuun. Metsäsektorin tuottaman globaalin ilmastohyödyn lisäksi se rahoittaa yhteiskunnan toimintaa sekä turvaa työllisyyttä”, todettiin Metsäteollisuus ry:n tiedotteessa.
”Metsä on hyvä hiilinielu, mutta huono hiilivarasto. Strategiassa pitää kokonaisuutena nähdä, miten metsäsektori voi auttaa siirtymään fossiilitaloudesta bio-kiertotalouteen”, muistuttaa MTK:n Mäki-Hakola.
Uutista päivitetty kommenteilla 16.7.2021 klo 16.15.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Avohakkuut ovat perusteltuja, ei niitä huvin vuoksi tehdä. Riittääkö tämä Brysselin norsunluutornille, jää nähtäväksi.